Stránka 2 z 11

Re: Broušení nožů

Napsal: 12 kvě 2013, 20:49
od Slovi
Pánové kde se ten brousek dá koupit?Dá se sehnat i nějaký jiný třeba levnější a taky dobrý?Předem Díky

Re: Broušení nožů

Napsal: 13 kvě 2013, 14:01
od valentin75
Čo sa týka brúsenia nožov,tam je to silne individuálne.
Ja všetky svoje nože brúsim na tých istých kameňoch ako aj britvy,okrem posledného.
Takže sa dá odhadom povedať že ich brúsim o dosť viac ako je 10 000.
Keď si prečítaš kuchárske fora,tak tam je bežná zostava do 8000- 10000,a poznám ľudí
čo idú ešte vyššie a končia na remeni s CrO.
Je to na Tebe,ak chceš ísť vyššie,tak choď.Ja by som išiel ale do kameňa 10000.
6 a 8 tisíc je blízko seba,a keďže pozeráš po kameni iného výrobcu,môže sa stať
že aj keď máš grit 2k vyššie výsledky môžu byť podobné.Tým myslím že,Tebou
nabrúsený nôž na kameni 6k a potom na kameni 8k môže dávať podobné výsledky.
Kamene dvoch výrobcov sa len podľa čísel porovnávať nedajú.Nie je 6000 ako 6000.
Istotu máš len ak by si pokračoval v tej istej značke,alebo si mohol kameň inej
značky pred kúpou vyskúšať a porovnať.

Re: Broušení nožů

Napsal: 13 kvě 2013, 14:59
od Zipíno
U standardních evropských nožů je v kuchyni použitelné broušení cca 3000. Pokud jde o nože japonského typu tak je dobré ostří cca 5000 - 6000, vyšší broušení je prakticky jen v případě stejného použití a nasazení jako v Japonsku - tj japonská kuchyně s japonskými surovinami.

Re: Broušení nožů

Napsal: 13 kvě 2013, 20:02
od maca02
Díky všem za názory, už jsem se prakticky rozhodnul, že půjdu do rizika: kámen Naniwa 10.000 za 2100 CZK.

Re: Broušení nožů

Napsal: 13 kvě 2013, 23:11
od ater
Pokud chceš Naniwa Super Stone 10k z dřevořezby tak to je tloušťka 10mm. Koukni sem: https://www.fine-tools.com/naniwa-stones.html za stejnou cenu tloušťka 20mm. Tento kámen hodně vyleští ostří, je ale potřeba při broušení netlačit. Je hodně měký a mohl by jsi se nožem zaříznout do kamene. Dál není dobré kámen hodně máčet ve vodě jinak z něj vyplavíš epoxidové pojivo. Já na něj jen naleju vodu, nechám 5 min, srovnám a jdu brousit. Vyplatí se brousit na kaši vyrobené diamantovým brouskem (používám #1200). A pokud budeš detailista tak tyto kameny mění svůj tvar po namočení - obvykle na nich vznikne pupek. U nožů se to dá přežít, ale na břitvy je nejlepší rovnat po každém namočení před broušením.

Re: Broušení nožů

Napsal: 15 kvě 2013, 19:58
od Ivánek
Nože brousím už drahně let. Před pár lety jsem si koupil brusku Tormek-7 s kotoučem 250/50 s vodní lázní. Nastavím si tak 32-34°, přejedu ho nahrubo, kotouč zjemním brouskem, přejedu podruhé na jemno, odstraním grót lehce na prkýnku, přejedu arkansasem a vyleštím na brusce na kůže Tormek pastou. Posléze obtahnu na řemenu. Řeže to papír. Brousím i Brixího kudly. A jdu s nožem pracovat. Hovořím o pracovních nožích pro lovce, trapery a zálesáky.
Ten chlapík je dobrý, má to jako svého koníčka a kdo si hraje nezlobí.

Re: Broušení nožů

Napsal: 15 kvě 2013, 20:40
od maca02
Diky za skvely tip! Vypada to na velmi dobry shop!

Re: Broušení nožů

Napsal: 09 čer 2013, 21:11
od Wiking
Pekny dobry vecer vespolek.
Potreboval bych poradit.
Muze mi nekdo doporucit nejaky maly keramicky brousek ??
Kdyz jezdim na vandry, ted v mym veku uz spis jen kemping :lol: tak ssebou taham nejaky outdoorovy nuz, a vite jak to je, clovek tim nozem reze drevo, otevira plechovky atd.. tak se logicky ten nuz ztupi.
Takze proste neco malyho na kratky prebrouseni, aby se zase obnovila ostrost.
Samozrejme ze mam doma takovy ten klasicky brousek na noze , neco takovyho: http://www.brufus.cz/brousek-oboustrann ... 999091.php
ale s tim se nechci tahat, je to moc velky.
Takze potrebuju neco mensiho..
poradte, prosim. Grit/hrubost taky nevim jakou vzit.. proste je to na outdoorovy nuz a ne na britvu.. :P
Diky za Vase rady..
L.
PS: prosim zaroven dodat i odkaz kde to koupit.. nejlepe nekde v CR 8-) , nechci nic objednavat v Japonsku :lol:

Re: Broušení nožů

Napsal: 09 čer 2013, 21:32
od PetrS
Než brousek, tak je lepší na wanderung maličká skládací ocílka.
http://www.kapesni-noze.cz/inshop/obcho ... SDRET.html
nebo toto.
http://www.kapesni-noze.cz/inshop/obcho ... 11968.html
Zdravím, Petr.
8-)

Re: Broušení nožů

Napsal: 10 čer 2013, 06:22
od Zipíno
Ahoj Wikingu!
Pokud se jedná o opravdu outdoorový nůž, tak já osobně používám už několik let k plné spokojenosti tohle: http://www.noze-nuz.com/dmt/DMTFWEF.php
a uvažuji o koupi tohohle: http://www.noze-nuz.com/dmt/DMTCFWE.php.
Ovšem, pokud trváš na keramice, tak na tomto odkazu: http://www.knife.cz/?tabid=54&g=posts&t=6747 8-)