Re: první kousek plus řemen a pasta
Napsal: 30 dub 2011, 15:22
Ahoj Bushrangere,
vše co jsi popisoval je správné - ALE.......
1) kámen umělý korund byť ze strany jemné, tak je neskutečně hrubý. Zrnitost takového kamene je kolem 120 a pro nabroušení potřebuješ tak kolem 6000 a více. Kdyby jsi měl možnost vidět povrch břitu pod zvětšením po takovém hrubém kamenu, tak se zhrozíš.
EDIT:
Teď jsem se dozvěděl, že se jedná o jemný kámem od Jan03 - tam to není jenom o zrnitosti protože Janovy kameny jsou jemné, ale napak jak byl připravený břit na jemné broušení. Jemným kamenem základní břit nepostavíš ani po mnoha hodinách usilovného broušení a navíc se mi osvědčilo po Janovi ještě dofinišovat na Sucháčkovi.
Směr broušení máš správný, jen je potřeba znát jak moc přitláčet a v kterých místech aby se Ti ostří například nepřehrnulo.
2) Na řemenu jsi opět pracoval správně - ALE......
na řemenu se nedělá dobrušování, ale pouze se již hotové a dokonale nabroušené ostří "oživuje". Když dáš na řemen pastu, tak u nově nabroušené Břitvy si na této pastě ostří "utrháš". Pasta se používá na Břitvu které se už na čisté kůži moc nechce a tak pasta pomáhá ten proces oživení urychlit. Jenže se tím rychle zkrátí doba použitelnosti ostří a po krátkém čase musí Břitva opět na kámen.
Takovou nejjednodušš zkušební procedurou je, že na kameni nabroušenou Břitvou se Ti podaří uříznout vlas volně držený mezi prsty. Pokud se Ti toto podaří, tak pak jde Břitva na řemen bez pajcunku a tam se ostří jemně doladí.
Při holení čerstvě nabroušenou Břitvou to nesmí tahat a dřít tvář do červena.
Zdravím, Petr.
vše co jsi popisoval je správné - ALE.......
1) kámen umělý korund byť ze strany jemné, tak je neskutečně hrubý. Zrnitost takového kamene je kolem 120 a pro nabroušení potřebuješ tak kolem 6000 a více. Kdyby jsi měl možnost vidět povrch břitu pod zvětšením po takovém hrubém kamenu, tak se zhrozíš.
EDIT:
Teď jsem se dozvěděl, že se jedná o jemný kámem od Jan03 - tam to není jenom o zrnitosti protože Janovy kameny jsou jemné, ale napak jak byl připravený břit na jemné broušení. Jemným kamenem základní břit nepostavíš ani po mnoha hodinách usilovného broušení a navíc se mi osvědčilo po Janovi ještě dofinišovat na Sucháčkovi.
Směr broušení máš správný, jen je potřeba znát jak moc přitláčet a v kterých místech aby se Ti ostří například nepřehrnulo.
2) Na řemenu jsi opět pracoval správně - ALE......
na řemenu se nedělá dobrušování, ale pouze se již hotové a dokonale nabroušené ostří "oživuje". Když dáš na řemen pastu, tak u nově nabroušené Břitvy si na této pastě ostří "utrháš". Pasta se používá na Břitvu které se už na čisté kůži moc nechce a tak pasta pomáhá ten proces oživení urychlit. Jenže se tím rychle zkrátí doba použitelnosti ostří a po krátkém čase musí Břitva opět na kámen.
Takovou nejjednodušš zkušební procedurou je, že na kameni nabroušenou Břitvou se Ti podaří uříznout vlas volně držený mezi prsty. Pokud se Ti toto podaří, tak pak jde Břitva na řemen bez pajcunku a tam se ostří jemně doladí.
Při holení čerstvě nabroušenou Břitvou to nesmí tahat a dřít tvář do červena.
Zdravím, Petr.