Slovenské brusné kameny Rozsutec
Re: Slovenské brusné kameny Rozsutec
probleem je v tom ze ty japonske kameny jsou ultra jemne coz Rozsutec neni.
O Roszutecu jsem neuvažoval ale napadlo mne CF, LI, YL co si myslíte ?
- valentin75
- Donátor
Neviem to posúdiť.Rozsutec som nevidel a neviem akú má štruktúru na povrchu.Japonské kamene čo mám
tak aj tie kde sa udáva odhadom grit tak 2-3k sú celkom hladké .
Ak by sa našiel niekto v dostupnej vzdialenosti (okr.PD) s nejakými prírodnými kameňmi,môžeme
spraviť test.Ak nie , tak až na zraze.
Nebolo by zlé nájsť vhodný kameň,chcel by som jeden základný kameň v plnej velkosti tak cca 205x70(75)
ktorý by som používal na nože.Japonce tých rozmerov sú od 250€ hore.
tak aj tie kde sa udáva odhadom grit tak 2-3k sú celkom hladké .
Ak by sa našiel niekto v dostupnej vzdialenosti (okr.PD) s nejakými prírodnými kameňmi,môžeme
spraviť test.Ak nie , tak až na zraze.
Nebolo by zlé nájsť vhodný kameň,chcel by som jeden základný kameň v plnej velkosti tak cca 205x70(75)
ktorý by som používal na nože.Japonce tých rozmerov sú od 250€ hore.
Palo
Rozsutec nemam tak jen teoretizuji. Co vím tak je to hodně jemný a tvrdý pískovec takže je otázka jestli se z něj kaše dá jednoduše vymýt a nebo to tak snadné není. Japonci třeba na břitvy nepoužívají kameny se Su (bublinky v kameni, na povrchu brusného kamene pak malé prohlubně velikostně od mikrometrů po milimetr, su je často k vidění na kamenech suita), protože se na nich nedají snadno střídat nagury různých hrubostí (hrozí, že v su zustane kaše z hrubší nagury a smíchá se pak s kaší z jemnější).
Vhodný kandidát je podle mě číňan 12k.
Vhodný kandidát je podle mě číňan 12k.
Byvavalo v dobach kdy se C12K prodaval ve Woodcraftu. Od te doby so je prodavaji soukromnici (jako napr jeden nas severni soused) tak to rezou z kazde bridly co prijde z Ciny, takze tvrdost tohoto kamene je taky na povazenou.
Jeste me napadlo proc to nevrazit na kus skla?
Sklo je docela dobrý nápad. Někde jsem viděl skleněnou desku + diamantové spreje na broušení od DMT.
Dnes mi prisiel moj rozsutec a ostal som trosku zarazeny. Jeho poverch je uplne hladucky, povedal by som ze zamatovo hebky. Je potrebne ho lapovat?
Zatim jsem neslysel o jedinem co by byl rovny, ale pokud to uz umis a mas to na vysmaty britvy tak zalezi jen na tobe.
Pan Krivoš se už asi vypracovává k rovnějším a hladším povrchům.
Jinak rovnání - je pošušňání - ale když se to podaří, tak je to potom paráda.
Jinak rovnání - je pošušňání - ale když se to podaří, tak je to potom paráda.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.