Stránka 14 z 15

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 17 úno 2011, 08:23
od jan03
PetrS píše:Ruce říkají - HLADKÉ JAKO cca 10-12K
ale pod mikroskopem je stopa tak kolem 3-4K ale přitom výsledná ostrost je 4-6K
Tož fčíl mi řekni kde su. :cry: (tam nééé) :lol:
8-)

To vypadá, že jsme tam min. dva :D

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 17 úno 2011, 09:50
od PetrS
Nevadí - hlavní je, že fajnově berou.
8-)

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 30 čer 2014, 12:49
od vsezved
Ahoj gentlemani,

s břitvou teprve začínám a na vyzkoušení jsem zakoupil dva kousky GD, přičemž jednu jsem poslal mistrovi na nabroušení a jednu se již déle než týden snažím přimět k životu sám. Vše co vím je jen teorie z tohoto fóra a z videí. Mám brousky od Jan03 typ 108 A+B a A+C, na dokončení pak břidlici s neurčeným gritem.
problém mám následující:
- chtěl jsem začít již od nejhrubšího brousku a tak na straně A (brousek A+C) jsem začal opatrně tvořit fazetu, jelikož jsem byl netrpělivý a chtěl jsem být dříve hotov tak jsem na krásku přitlačil a ona se mi odvděčila nádhernými vylámanými zoubky
- při hrůzném zjištění jsem porovnal oba brousky s gritem A a řekl bych, že brousek A+C má stranu A hrubší než brousek A+B, zřejmě je to způsobeno technologií výroby
- opětovně jsem pročetl všechno možně o broušení a dal se do nápravy
- další broušení probíhalo na gritu B s (myslím) minimálním přítlakem
- po mnoha hodinách (téměř všechny večery z celého týdne) bych řekl, že jsem se moc daleko nedostal, zoubky né a né odbrousit
- půjčil jsem si v práci mikroskop a sleduji postup z blízka a přijde mi že brousek nějak špatně bere, řekl bych že jen zalešťuje povrch, při tahu vnímám odpor brousku ale nějak se mi nepozdává výsledek, přijde mi že to trvá extrémně dlouho (kuchyňské nože brousí skvěle)
-brousek samozřejmě často čistím kartáčkem s jarem
- včera jsem zjistil, že nějaký úbytek materiálu přeci jen je, protože při šířce brousku cca 4,5 cm mi začal ubývat střed břitu

Myslíte, že jako začátečník mám šanci uspokojivě nabrousit s uvedeným arzenálem břitvu? Nebo by bylo vhodné jako nejhrubší kámen pořídit něco širšíro s jinými vlastnostmi, jaký kámen? ( Nebráním se ani nákupu z ciziny). Zoubky jsou v cca 1/3 až 1/4 fazety, za jak dlouho bych měl oddrolený břit ubrousit?

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 30 čer 2014, 23:44
od ater
Ahoj,

Belsky.br brousky tady jsou spíš NEdoporučované na břitvy. Nabrousit se na nich dá, ale pokud ostří vyštipujou tak je lepší to na nich dál nezkoušet, můžeš taky brousit do nekonečna - zoubky se ti budou tvořit nové.

Na jemném brusném kameni můžeš zkusit vytvořit brusnou kaši (já to dělám diamantovým brouskem z Lídlu). Urychlíš broušení při malém přítlaku.

Na odstranění zubů používám Naniwa Chosera #400 a pak jdu na #1000. Jemnější kameny jsou pak dobrý Naniwa Super Stone (3k až 12k). Ale jedna břitva se dá s menšími náklady zvládnout třeba i jen na King #1000, King Hyper #1000 nebo Cerax (třeba kombinovaný 1l/3k). Od 0 až do finále se dá dojít s kombinovaným kamenem SIGMA Select II #1200/13000 (chce to ale použít kaši na 13k a trpělivost). Hodně lidí používá kameny Norton 1k, 4k a 8k .

Koupíš u nás na dřevořezbě a dalších nebo je dobrý eshop německý fine tools.

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 02 črc 2014, 22:14
od Radyx
Přidám poznámku, pokud má břitva zuby a nemáš kvalitní dimantové desky (DMT, Atoma), tak budeš brousit hodiny a hodiny. To je běžné a uspěchat se to nedá. Malá chyba muže mít fatální následky. Tady je potřeba se obrnit trpělivostí!

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 03 črc 2014, 00:22
od vsezved
Děkuji za odpovědi. Naštěstí už mi dorazila druhá kráska nabroušená od mistra, tak se učím holit s ní.
Jak jsem přestal při broušení tlačit, tak na brousku A (/B) se mi po asi 4 hodinách podařilo zoubky viditelně zmenšit. Budu to brát jako sport na dlouhý večery. Uvidíme, jestli mi vydrží trpělivosti. Prozatím s dalšími drahými kameny počkám. Ještě mě bacilus břitvomilus zcela nepolapil, ale už stahuje smyčku.

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 19 srp 2014, 00:11
od vsezved
Tak mám pokračování svého pokusu o nabroušení GD. Po posledním příspěvku jsem ještě několik večerů vzal do ruky zubatou GD a zcela bez přítlaku se zoubky zmenšovali, ale bylo to hrozně nekonečné, neměl jsem dostatek trpělivosti. Opět jsem zalovil na internetu a z výše uvedeného německého obchodu jsem objednal King 1000, Cena byla jen o něco málo větší než přes ebay, ale domů brousek dorazil už za 4 dny. Trochu jsem jej olapoval pomocí smirku 800 a po krátkých 3 večerech byla krásná fazetka hotova (krásná myslím jen vzhledem k tomu, že to je moje první, ještě musím dopilovat techniku, ptorože GD není zcela rovná a fazetka není všude stejná).

Pochopil jsem, že mikroskop je dost důležitý, protože pouhým okem proti světlu jsem chyby již neregistroval, ale ve skutečnosti ostří vykazovalo ještě nějaké malinké zoubky.
Na Kingovi jsem viděl dost rychlý úbytek materiálu a po několika málo minutách jsem musel měnit probroušenou pásku. Při srovnávání na korundových brouskách se páska ne a ne probrousit.

Po fazetce jsem krásku líznul ještě na korundu s gritem B a poté C, což trvalo cca 2 hodiny, musím podotkout, že jsem stále vše kontroloval pod zvětšovadlem a ověřoval, zda se tahy projevují.

No a dnes ihned po nabroušení se vlas ochotně přefilk i bez obtahování krásky na řemenu (v některých místech se před obtáhnutím jen nařízl podélně). Po testu na vlasu jsem se prvně oholil kráskou, kterou jsem si sám nabrousil. Oholení bylo v pořádku, ostří nebylo tak jedovaté jako při prvním uchopení krásky nabroušené mistrem Petrem Smékalem. Část obličeje jsem nechal krásce, kterou brousil mistr před cca. měsícem a půl a dojem z holení byl z obou dam totožný (holím se cca 2-3x do týdne).

Jen dodám, že kráska, kterou používám cca měsíc a půl má již znatelné stopy škrábanců na fazetce a řekl bych, že řemen podle lomu světla již trošku mění úhel ostří.

Ještě jednou děkuji za pomoc při řešení mého problému. Obličej se mi již částečně přizpůsobil k holení ocelovou kráskou a bacilus břitvomilus mě již lapil. Už pokukuji po nějaké další chladné společnici. :)

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 19 srp 2014, 00:58
od PetrS
Co dodat než GRATULUJI k první nabroušené Krásce vlastním přičiněním a na sestavě svých kamenů.

Dobré kameny, dobré zvětšovadlo a dostatek trpělivosti, ostří přináší.
Od teď už se to bude jenom zlepšovat a zlepšovat.

Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku, Petr.
8-)

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 20 úno 2017, 10:15
od Lachim
Zdravím místní "holiče". Chtěl jsem se zeptat, jak a kde lze zakoupit tyto brousky Belsky? Nikde jsem nenašel kontakt.
Děkuji

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 20 úno 2017, 12:37
od Radgost
belsky.br(zavináč)seznam(tečka)cz