Začátečník

Všeobecné dotazy na břitvy
Uživatelský avatar
Yaron
Příspěvky: 492
Registrován: 03 kvě 2013, 14:57
Bydliště: Praha - východ

Re: Začátečník

Příspěvek od Yaron »

Troufám si říct, že by to mohla být kombinace Tvé techniky a ne úplně dokonalého broušení. Já jsem si shodou okolností koupil také novou břitvu TI a sice holí, ale budu brousit znovu. Jsem zvyklý na dokonalejší ostří.
Living on the edge.
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4425
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Začátečník

Příspěvek od PetrS »

Issard nemá všechny perfektně nabroušené a čím dál více se mi to potvrzuje...
Dokonce i zpracování začíná být nějaké "moderní".
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
yteeps
Příspěvky: 3
Registrován: 10 pro 2015, 13:28

Re: Začátečník

Příspěvek od yteeps »

Dobrý den, můžete mi někdo prosím poradit, kde mi dobře
nabrousí břitvu?
Mám novou thiers issard, měla by být nabroušená od výrobce, ale nepřijde mi..

Děkuji
pecador
Příspěvky: 24
Registrován: 16 pro 2013, 01:38

Re: Začátečník

Příspěvek od pecador »

yteeps píše:Dobrý den, můžete mi někdo prosím poradit, kde mi dobře
nabrousí břitvu?
Mám novou thiers issard, měla by být nabroušená od výrobce, ale nepřijde mi..

Děkuji
Moje rada zní koupit si kousek břidlice a nějakou levnější břitvu (třeba na Aukru) a naučit se to! Nové břitvě TI pár pohlazení po břidlici zcela postačí. Já s břidlicí a s kouskem belgického žluťáska vystačil půl století. A můj děda, po kterém jsem tyto dva kameny s břitvou zdědil, dokonce tři čtvrtě. Jediné, co se musí brousit odborně, nebo lépe řečeno na co je nutné mít vybavení, je broušení boků. U nové TI to je ale bezpředmětné a to po hodně dlouhou dobu!
Ono se tady o tom moc nepíše ale když je to motyka se širokou fazetou, tak potom to není k žádnému nabroušení. Naopak jen pár tahů stačí, když ostří je slaboučké a fazetka uzoučká. Já na zeslabování boků jsem si udělal pískovcový váleček o průměru asi 7 cm, provrtal ho a zacementoval do něho kousek kulatiny jako hřídelku. Upínám to do soustruhu, kde diamantem nejprve precizně orovnám povrch a rádiusy na koncích, aby to nedělalo drážku u krčku. Při broušení pak (na malé otáčky) to nechávám brodit v krabičce s vodou. Někde na webu na zeslabování boků jsem viděl brusku dokonce se dvěma válečky, tj. zařízení "profi". Každopádně vybrušování boků bruskou pásovou, nasucho, kdy od toho létají jiskry, není dobré!!!
Dědictví otců zachovej nám Pane!
Uživatelský avatar
valentin75
Donátor
Příspěvky: 437
Registrován: 04 dub 2011, 13:09

Re: Začátečník

Příspěvek od valentin75 »

pecador píše:....Jediné, co se musí brousit odborně, nebo lépe řečeno na co je nutné mít vybavení, je broušení boků....
Čo presne myslíš pod pojmom "broušení boků" s tým sa stretávam po prvý krát . A k čomu to pri britvách slúži ?
Palo
Uživatelský avatar
relka
Příspěvky: 721
Registrován: 21 lis 2008, 17:28
Bydliště: Praha

Re: Začátečník

Příspěvek od relka »

Pokud to chápu, tak se jedná o dost spotřebovaný nejspíše čtvrtdutý výbrus. Prostě místo fazetky několik desetin vznikne plocha podobná skandi výbrusu na noži. Je to plocha několik milimetrů široká, která dá brousku i brusiči pořáně zabrat.. Kotoučkem v soustruhu pak je tento materiál odbroušen až na těch několik desetin které tvoří ostří. Když položíš ostří na bok, dotýká se rovné podložky prakticky v bodu na hřbetě a bodu na ostří. Tedy bodu..několika desetinách. Plnodutý výbrus má konec ostří vytažen v šíři několika milimetrů na sílu cca 0.1..0.2 a tady problém nevznikne tak lehce..Jinak se zeptám, to odlehčení jedeš v ruce, nebo máš opěrku s nějakým forichtungem? Tohle je "vyšší dívčí".. vůbec ne běžný úkon. A vůbec u nových nebo zachovalých Břitev. Zařadil bych to do temat renovace.
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 618
Registrován: 27 říj 2013, 18:57
Bydliště: Valašsko

Re: Začátečník

Příspěvek od Drvoštěp »

Hm...tady jde spíš o to, že pán Yteeps si koupil břitvu aby s ní mohl holit a né brousit. Jeho dotaz zněl: kde může nechat dobře nabrousit břitvu.
Může tedy obrátit buď na: viewforum.php?f=53
nebo: viewforum.php?f=105
P.S.
Nedejbože, aby pak pán Yteeps svou novou a drahou břitvu nakonec nezmrzačil na (pískovcovém!) válečku.
To už bude pak ta jeho Issardka přímo vitrínová a né na holení.
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
ater
mistr brusič
Příspěvky: 832
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Začátečník

Příspěvek od ater »

@ yteeps: První broušení nech na někom kdo to umí ať máš nějaké srovnání jak vypadá nabroušená břitva. Odkazy na brusiče už tu jsou. Když uvedeš odkud jsi tak se ti třeba ozve někdo z okolí.

Pokud jde o brusné kameny tak je lepší začínat na syntetických kamenech, dnes jsou hodně oblíbené syntetické vodní kameny z Japonska, které fungují i na širší fazetky.

Broušení boků se podle mě = udělaní nového výbrusu břitvy a to je bez správného vybavení a zkušeností dost riziková operace a u nové břitvy by to nemělo být potřeba.
Uživatelský avatar
valentin75
Donátor
Příspěvky: 437
Registrován: 04 dub 2011, 13:09

Re: Začátečník

Příspěvek od valentin75 »

ater píše:...
Broušení boků se podle mě = udělaní nového výbrusu břitvy a to je bez správného vybavení a zkušeností dost riziková operace a u nové břitvy by to nemělo být potřeba.
Ja som to tiež pochopil ako výroba výbrusu,len som si nebol úplne istý,ked sa to spomínalo pri brúsení novej britvy.
Ja osobne by som nekupoval starú britvu na ktorej by bol potrebný takýto zásah,bez problémov sa dajú cez Ebay
kúpiť za celkom málo penazí staré britvy v slušnom stave.
Ešte jeden dotaz,ak je teda britva tak zničená že by pri brúsení na kameni vzniklo široké ostrie ,nebolo by jednoduchšie
brúsiť britvu ako klinovú za pomoci viac vrstiev pásky,alebo nejakého prípravku ako skúšať opravovať výbrus ?
Palo
Uživatelský avatar
Drvoštěp
Příspěvky: 618
Registrován: 27 říj 2013, 18:57
Bydliště: Valašsko

Re: Začátečník

Příspěvek od Drvoštěp »

Mnohem jednodušší bývá lepší. Břitvu nastavovat více páskama.
Lepší dobře nabroušená břitva než zle nabroušená žena.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“