Stránka 4 z 5
Re: Začínáme
Napsal: 28 led 2012, 22:44
od PetrS
Čistá kůže bez pajcunku nevytváří žádné rýhy na břitu, ale naopak ještě stopy po předchozím broušení zarovnává. Pokud tedy jsi obtahoval na novém řemenu a ten způsobí takové stopy jako máš vyfoceno, tak je řemen plný drsného brusného materiálu. Tam vzniká veliké nebezpečí, že se tato drsná zrna zanesou do kůže a pro Břitvu řemen naprosto znehodnotí. Na to veliký pozor. Řemeny použité na nože nejsou použitelné na Břitvy. Pod mikroskopem je dobře vidět důvod. Podle fotek, došlo k silnému zhoršení povrchu fazety. Pokud jsi obtahoval na historickém řemenu, tak na něm mohl být sice správný pajcunk ale stačí obyčejný prach který na řemen časem nasedá a pak se zanese do pajcunku a výsledek je stejný. Odstranění případného prachu z řemene, je jedním z důvodů proč řemen před obtahováním pohladit.
Re: Začínáme
Napsal: 30 led 2012, 04:51
od gilhad
Takže záhada vyřešena - řemen jsem nechal u zavřeného okna. O patro výš neco budujou a vrtají beton. Přítelkyně mi v nepřítomnosti vyvětrala a okno zase zavřela. Na řemeni nebylo sice nic vidět, ale prach se zjevně usadil. Takže jsem ho vzal lehce mýdlovou vodou a už se zdá být vše v pořádku - teda aspoň už nedělá rýhy, ale na první pohled se tváří, že nedělá nic. Čili ještě jemnější broušení, než bude jeho chvíle.
Jinak jsem si pohrál s vlastní kuchyňákem Santoku, který už taky potřeboval trošku přibrousit a takhle to dopadlo:
krájí papír vlastní vahou
Re: Začínáme
Napsal: 30 led 2012, 06:32
od Vlcak
Betonový prach je velká potvora. Doufej, že ti ho moc nezůstalo zalisovaného do toho řemene a nebude se objevovat.
Ten nůž vypadá, že je nabroušen opravdu luxusně. Gratuluji
Re: Začínáme
Napsal: 30 led 2012, 11:33
od Zipíno
Obdobně jako na papíru se tupí nože: kuchařské na měkkém pečivu; řeznické při krájení syrového sádla!
Re: Začínáme
Napsal: 03 úno 2012, 02:37
od gilhad
Tak díky mikroskopu vyřešena další záhada - proč mám břitvy tupé, ať brousím jak brousím - když jsem se díval klasicky, tak všechno stršně krásné, hlaďounké a tak, prostě radost, chloupky na ruce braly, ale vlas už ne. Pak mě napadlo se podívat proti ostří (čili vyjet s mikroskopem nahoru, aby se vešly naštorc) a hned bylo jasno - ostří taky krásně hlaďounké a široké. Zjevně jsem na prvních kamenech zabral málo a pak už jen uhlazoval strany, ale vlastní břit šel kolmo dolů a tak jsem neviděl, že není ostrý. (Ted, poleno taky ne, ale tak na 1/4 šířky vlasu krásná oblá ploška. U nože by to stačilo, tady rozhodně ne.)
Takže všechno špatně, zpátky na stromy a ještě jednou s díváním nejen z boku, ale i zepředu. Však já to jednou vychytám
(No a až na ztracený čas a získanou zkušenost se nic špatného nestalo. Nezabral jsem kam jsem neměl, právě naopak. Ubrat další materiál se dá vždycky a to mě právě teď čeká
) Aspoň zase umím s tím mikroskopem lépe a vím na co se mám dívat a jak
Re: Začínáme
Napsal: 03 úno 2012, 11:50
od PetrS
Joooo - jooooo, mikroskop.....
Pomocník a prokletí zároveň.
Kdosi kdysi pravil - "poznání zabíjí" - můžu přidat - "vidět bolí". Tedy minimálně ruce od nekonečného hojdání Břitev aby se zlepšilo co jsem "viděl".
Re: Začínáme
Napsal: 03 úno 2012, 13:54
od Vlcak
Učinil jsi další krok na schodišti vedoucím k dokonalému ostří.
To schodiště je bohužel nekonečné stejně jako proces neustálého zlepšování, získávání zkušeností a zručnosti.
Ale jsi dál a výše jak mnozí ostatní, včetně mě
A těšit tě může to, že když vytrváš budeš na něm brzy dost vysoko, aby jsi byl "téměř" spokojen s výsledky své práce a dosažené ostří ti bude zajišťovat spokojené oholení. A ty se budeš snažit udržet se na tom schodišti v této výši, případně učinit drobný krůček ještě výše
Re: Začínáme
Napsal: 03 úno 2012, 15:53
od jiri.k
Re: Začínáme
Napsal: 03 úno 2012, 17:44
od PetrS
Nové technologie přináší novější materiály.
Ani bych neřekl, že by se šetřilo ale spíše se objevují výkyvy v tvrdostech a brousitelnosti.
Na nových už není tak často vidět "řídkou" ocel, ale zase užitné vlastnosti starých ocelí mi připadají lepší. Někdy mi nové oceli připadají svým zpracováním jak "mražená" ocel. Neplatí to pro všechny nové Břitvy. U Revisora, Wackera a Bökera mají ve většině případů nových Břitev "starou" ocel. Dovo má novou ocel kvalitní ale je znát novou technologii. Pákistáni a číňani to je sorta sama pro sebe. Ocel překalená a nadměrně tvrdá. Špatně se brousí a výsledek ostrosti nic moc. Mezi skutečně tvrdé jako například Puma nebo Magnetic patří hlavně naprostá většina Framebacků a taky některé Kamisori. Nejfajnovější ocelí se mohou chlubit W+B. To je zvláštní materiál který má nenapodobitelné vlastnosti. Rozumně se dá brousit a ostrost velmi fajnová.