Stránka 10 z 11
Re: Broušení nožů
Napsal: 07 bře 2019, 19:22
od Drvoštěp
Uffff....!
Nedokážu si představit Laponce v tulení kůži jak brousí finku na Kitayamě 8000.
Místo lovení zvěře jen brousil a brousil a br.... až umřel hladem.
Mimochodem, kdybych náhodou udělal na fazetě zub, tak mě snad vomejou...
Pak je z toho broušení ala Nekonečný příběh.
Nebo ponechat finku jako zubatou pilku na krájení chleba.
Re: Broušení nožů
Napsal: 07 bře 2019, 21:13
od FerencH
Toš, za mne asi tak:
Drvoštěpe, pokud jdeš do toho broušení (ne leštění, lechtání na ocílce, či přejíždění na tulení, lachtaní kůži..) pak je to tak, jak píše milosk, jen s tím rozdílem, že jde o nůž, i když scandi, a Ty jej máš krom mazlení i na řezání!!!
--
Zde se brousí nůž, který Ty chceš použít a on, nůž, chce krájet (pokud je do vitríny na okrasu, pak je to ostření špetku jinak)
--
Ale tím pádem při, po broušení počítej s komplet novou geometrií výbrusu nože. Pohyby pak jako u břitvy – proti ostří. Pokud se ubírá hodně matroše (tupý nůž), pak se může prvně tahat tak i tak.
--
A až se Ti grót (otřep) přehne na druhou stranu, je vidět jen bystrým okem, ale prstem je cítit vždy…, pak tentokrát pomalejším pohybem (1-2 x) po otočení strany nože jej proti srsti sundáš (taková pidi malá a milá šponka, pokud se otřep nesundá pak citelně zkur..ví ostří), brus dál.. , otřep.. otoč. atd. až se otřep nebude téměř tvořit. Jen to chce v tomto stylu posupně přecházet na jemnější brousky (u tvého zánovního nože asi 2 ks brousku postačí, pak nějaký finišer, břidlice… Pokud brousky nejsou, krajně postačí 1 + 1 finiš.
--
Jen s milosk nesouhlasím o finále – zde je nutné ten úhel, náklon na posledních 2-1 šutrech velmi mírně změnit, nůž na prdeli o něco nadzvednout (bojím se u nože vyřknout termín vytvoř fazetku), jinak v případě broušení plochy v celé šířce či výšce ostří cca 15 mm nedocílíš, aby ostří bylo OK jako u fazetky na Břitvě (a propó - co je u nože fazetka? ). To docílíš tím jemným nadzvednutím.
A ve finále na finiš šutru pohyby jako břitva (postačí ale jen cca 10x) – jemnější tahy s vždy otočkou a tentokrát již jedna ku jedné a proti srsti a samosebou s tím držením potřebného úhlu.
F
--
PS1 už to vidím na test a mikroskop, slovy to dát neumím. Dám i foto otření břitu nože ubrouskem a hadrem, i na jemném výbrusu nože jsou patrné stopy (resp., nezáleží na tl. stěny, ale na povrchu)
PS2 Test na papír? Neprůkazný.
Re: Broušení nožů
Napsal: 07 bře 2019, 21:23
od PetrS
Mně se osvědčilo na ostří kde nelze použít ocílku a vše ostatní vytváří druhou fazetku, používat maličké pádlo s kůží a obtahovací pastou. Udržuje to vynikající ostrost a nevytváří druhou fazetku.
Re: Broušení nožů
Napsal: 07 bře 2019, 21:32
od Drvoštěp
Aha... takže na tu moju finku mám použít pádlo s kůží a pastu?
Už chybí mi ten kajak a lachtaní kůže.
Musím to vše probrat v hlavě.
Su z teho volajaký zmatený.
Kdyby někdo něco navíc, klidně písni radu do SZ, to přežiju.
Re: Broušení nožů
Napsal: 07 bře 2019, 21:34
od PetrS
Pečlivě kompletně nabrousit na celou velkou fazetu až do perfektního ostří a pak při krájení místo ocílky použít kůži s pastou.
Na sedlářském půlměsíci na krájení kůže se jinak jedovaté ostří udržovat nedá.
Re: Broušení nožů
Napsal: 07 bře 2019, 21:54
od FerencH
Kuňa Drvoštěpe, to Ty nás před večerkú zkúšáš, ale na druhú stranu to máš náročné, všecko sehnat – pádlo, kožu ,kajak, lachtana či tuleňa, a eště prý měsíc – naštěstí en půlku měsíca.
Ty vlastně ani brúsit nechceš, ty chceš jet do fínska, kdy je odjezd?
--
Prosím, bank ostrov až dořeším ten skupinový nákup pěnotvorů, dík.
Re: Broušení nožů
Napsal: 07 kvě 2019, 18:39
od Ryžo
IMG_20190401_233247.jpg
Ja som tiež zástanca a používateľ ocielok. Všetky 3 sú staršie ako ja, dedo bol mäsiar za prvej republiky, takže asi slušná kvalita. Všetky majú kruhový prierez do kónusu. Horná je " Gustav Emil ERN" (asi NZta, lebo drážky sú ako nové), spodné dve "VEGA STAHL"
Tá stredná je slušne zabehnutá a tá spodná je skoro hladká -drážky už pomaly nevidieť. Tú používam najčastejšie. Ak nestačí pár ťahov na nej, zoberiem tú hornú, ale to už je nôž zrelý na kamene.
Re: Broušení nožů
Napsal: 13 kvě 2019, 15:21
od FerencH
Ryžo. Mooc pěkné. Ve mne to vyvolává jistou nostalgii.. Období na domácí zabíjačky na Moravě u Hodonína.. To byly časy a kolení prasátka bylo i 3x ročně ..
..
Mäsiar.. Obě mé dcery na dotaz co to znamená po česky odpověděly masér..
Ach jo.
Tož přece
řezník…
pro dříve narozené. F
Re: Broušení nožů
Napsal: 28 čer 2019, 09:04
od FerencH
Kolega z práce mi dal nůž, zda bych mu jej nenabrousil.
Má rád sušené plátky hovězího a aby plátky nakrájel na tenko, má maso předmražené a krájí až trochu povolí teplota, prostě maso v takovém polozmrazeném stavu…
--
Proto to ostří také tak vypadá. Zvětšeno cca 100 x, ten detail cca 160x
Navíc po nabroušení (šel jsme na kameny 0,4k + 0,6k + 1,2k + 3k + 8k) je patrné, že co každý cca centimetr po délce čepele má trhlinky – viz zelené kroužky. F
179.jpg
180.jpg
181.jpg
Re: Broušení nožů
Napsal: 28 kvě 2022, 11:17
od FerencH
Nože z Lidlu – broušení.
Ahoj. Jsem v Lidlu zahlídnul nože a neodolal koupit.
Tovární ostří nic moc, tak jsem si s nimi trochu pohrál.
Usadil jsem novou geometrii výbrusu na 320 girt DMT + 1.000 Naniwě… atd. ... až do 12.000 grit.
Blíže viz snímky. F.
Koupeno Lidl
338 Koupeno Lidl.jpg
Původní ostří
339 Původní ostří.jpg
DMT 320
340 DMT 320.jpg
Naniwa Prof 1.000
341 Naniwa Prof 1.000.jpg
Naniwa SS 3.000
342 Naniwa SS 3.000.jpg
.. pokračování na další stránce..