Slovenské brusné kameny Rozsutec
Re: Slovenské brusné kameny Rozsutec
Chápu dobře, že povrch, který vznikne broušením dvou Rozsutců o sebe není vhodný pro broušení břitev, ale musí se ještě olapovat jemnějším povrchem, např. brusnou mřížkou?
Však počkej Irenko jak rád synovi tento kámen zabavíš,
až na něm nabrousí 20-30 nožů a nebude ho nijak "upravovat".
Roszsutec je jako "Petr - to je skála a na té skále....."
Ale i když je ta skála "nehnutelnost" jak praví Jituš, tak dobrým slovem jej obměkčíš. Přesně tak se chová Rozsutec. Pokud jej máš srovnaný, tak už na něj buď moc hodný a neber na něj nic jiného než Břitvy. Za čas se Ti odmění nádherným povrchem a jeho 6K začne odvádět perfektní práci.
až na něm nabrousí 20-30 nožů a nebude ho nijak "upravovat".
Roszsutec je jako "Petr - to je skála a na té skále....."
Ale i když je ta skála "nehnutelnost" jak praví Jituš, tak dobrým slovem jej obměkčíš. Přesně tak se chová Rozsutec. Pokud jej máš srovnaný, tak už na něj buď moc hodný a neber na něj nic jiného než Břitvy. Za čas se Ti odmění nádherným povrchem a jeho 6K začne odvádět perfektní práci.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
radgost, ja som sa dostal k neobvyklému a enormne drsnému povrchu, keď som si nechalRadgost píše:Chápu dobře, že povrch, který vznikne broušením dvou Rozsutců o sebe není vhodný pro broušení břitev, ale musí se ještě olapovat jemnějším povrchem, např. brusnou mřížkou?
ten veľký šutrík zo spoločnej objednávky zarovnať u nás vo vývojovej dielni - písal som o tom o pár príspekvov späť a tomuto povrchu naozaj nepomohlo použivanie kamienka na kašu k tomu, aby bol použiteľný pre britvy, dokonca mi jemne zdrsnil už aj overený malý rozsutec čo som mal zalapovaný na to dobre fungujuce sametové zrkadlo ,
začínam mať ozajstny rešpekt voči tejto "Skale"
tie brázdy, čo sa tvorili, keď som skúšal na ňom postaviť fazetku boli pod mikroskopom
oveľa hrubšie ako na cerax 1000-ke, ale hlavne vylamovalo mi to ostrie ,
preto sa ho teraz snažím zahladiť na jemnejší povrch pomocou "dmt-lidl" a šmirglu.
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
Právě broušením kamene o kámen se naopak povrch vyhladil až se začal trochu lesknout a to mi dává naději že to bude ten správný povrch a že tudy cesta vede. Je to tedy na vyhlazení rovin než na srovnání větších nerovností. Napadlo mě, že by to šlo lépe dát mezi kameny nějaké abrazivo, práškový korund nebo nějaký hrubozrný prášek.Radgost píše:Chápu dobře, že povrch, který vznikne broušením dvou Rozsutců o sebe není vhodný pro broušení břitev, ale musí se ještě olapovat jemnějším povrchem, např. brusnou mřížkou?
Ale té práce , to je v podstatě meditace a je to na dlouhé večery a navíc s mokrýma rukama .
Mně osobně se povedlo udělat sametový povrch na Rozsutci pomocí diamantové houbičky na obrušování obkladů, výrobek to od Saint-Gobain Abrasives. Bohužel stojí kolem 600kč v hrubosti 120 a o 100kč dražší je v hrubosti 60.
671 grains of diplomacy-.50 BMG
ano, tiež som si všimol pomaly sa objavujúci lesk na ploche, ked som vytváral slurry kameňomRadyx píše:Právě broušením kamene o kámen se naopak povrch vyhladil až se začal trochu lesknout a to mi dává naději že to bude ten správný povrch a že tudy cesta vede. .....Radgost píše:Chápu dobře, že povrch, který vznikne broušením dvou Rozsutců o sebe není vhodný pro broušení břitev, ale musí se ještě olapovat jemnějším povrchem, např. brusnou mřížkou?
kašu
potrebujem ho jemný, drsný ma štve
zdravíčko kolegovia,
vyrábal som pre juniora do sady DTM Aligner finišovací kameň z Rozsutca a nadrel som sa pri tom ako kôň,
jediné, čo na ten kameň platí je diamant...
rezať sa dal len diamantovým kotúčikom, lebo karbidový plátok do ručnej pílky na železo,
na rezanie kachličiek a kameňa za 5 € skončil po 10 min. na sucho (vyreklamovaný u predajcu) a po 5 min. s vodou (to už som sa neopovážil reklamovať) a zarovnávať zas len na diamante (z Lídlu), lebo brúsne mriežky a šmirgle mizli doslova pred očami......
podarilo sa a výsledok je excelentný (rozumej nabrúsenie noža sadou Aligner doplnenú o Rozsutec) edit: ozaj zároveň som si dával do poriadku aj svoje vytúžené CF-ko a poznatok:
Rozsutec je oveľa tvrdší ako tvrdé CF-ko
vyrábal som pre juniora do sady DTM Aligner finišovací kameň z Rozsutca a nadrel som sa pri tom ako kôň,
jediné, čo na ten kameň platí je diamant...
rezať sa dal len diamantovým kotúčikom, lebo karbidový plátok do ručnej pílky na železo,
na rezanie kachličiek a kameňa za 5 € skončil po 10 min. na sucho (vyreklamovaný u predajcu) a po 5 min. s vodou (to už som sa neopovážil reklamovať) a zarovnávať zas len na diamante (z Lídlu), lebo brúsne mriežky a šmirgle mizli doslova pred očami......
podarilo sa a výsledok je excelentný (rozumej nabrúsenie noža sadou Aligner doplnenú o Rozsutec) edit: ozaj zároveň som si dával do poriadku aj svoje vytúžené CF-ko a poznatok:
Rozsutec je oveľa tvrdší ako tvrdé CF-ko
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ano Rozsutec je significantne tvrdsi nez CF.
Tak tak,
potřebuješ-li srovnat diamantovou desku, použij Rozutec...
Gratuluji ke krásnému plátku do sestavy.
potřebuješ-li srovnat diamantovou desku, použij Rozutec...
Gratuluji ke krásnému plátku do sestavy.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Včera jsem si vyměnil několik emailů s Pietem z SRP a ten mě přivedl na myšlenku, že by se Rozstuec dal použít jako pouhá základna pro broušení na kaších měkčích kamenů. Ve smyslu japonského stylu broušení.