Domácí výroba mýdla na holení-recept.
Napsal: 27 kvě 2016, 09:22
Dobrý den,
někdy v září 2015 jsem dostal chuť vyrobit si domácí holící mýdlo-už vlastě ani nevím jestli mě snaha najít návod přivedla na toto fórum nebo informace z tohoto fóra o různých pochybných chemikáliích v některých mýdlech tento zájem o domácí mýdlo ve mě vyvolaly...
Recept jsem nenašel a tak nezbylo než se pustit do sbírání a vstřebávání informací o výrobě mýdla obecně a hlavně o mastných kyselinách a jejich vlastnostech po zmýdelnění - to je klíč k pochopení jak to funguje a následně sestavení receptury na funkční mýdlo na holení.
Za úspěch vděčím především blogu http://moderna.alchymistka.eu/p/vyroba-mydla.html
A také mýdlařské kalkulačce http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp
I když holící mýdlo dělám metodou za tepla, upravil a zjednodušil jsem recept pro výrobu za studena - pro případné zájemce co by si chtěli kvalitní a absolutně čisté mýdlo vyrobit doma v kuchyni.
Následující recepty jsem vyzkoušel a otestoval na své citlivé tváři - vyznačují se hustou pěnou s dobrou stabilitou.
1)Potřebujete znát postup výroby mýdla studeným procesem - omlouvám se, ale nemám kapacitu to podrobně popisovat, kdo má zájem doporučuji nastudovat na
http://moderna.alchymistka.eu/2011/03/p ... udena.html
Potřebné(speciální) vybavení:
1. váha-nejlepší je tzv. mikrováha s váživostí po 0,1g - umožní dělat malé dávky mýdla.
Lze použít i běžnou kuchyňskou váhu, ale zde je nutné pro zachování jakés takés přenosti pracovat s větší dávkou alespoň300-500g tuků.
2. míchadlo-pro větší dávku ponorný mixér, já používám mixík na frapé(dělám ze 100g tuků), ale jde míchat i ručně metličkou.
3.Hydroxid draselný-KOH - jen s NaOH prostě mýdlo s trvanlivou pěnou nevyrobíte-alespoň mě se to nepodařilo, pokud to někdo svede,sem s receptem!
4.Tuky: 1)Základní - s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin,zejména stearové.(čištěný hovězí lůj,kakaové máslo,bambucké máslo)
2)Pěnidlo - kokosový olej nebo palmojádrový tuk(neplést s palmovým)
3)Stabilizátor pěny - ricínový olej (prý funguje i mandlový, ale nezkoušel jsem)
Recept 1. takové mýdlo našich pradědečků. "palm free"
hovězí lůj.............75g
kokosový olej.......15g
ricínový olej.........10g
destilovaná voda...38g
90%KOH................19,6g
Recept 2. kakaové máslo (drahá surovina, ale lehce dostupná s výborným složením mastných kyselin, nejpodobnější hovězímu loji) "palm free" "vegan friendly"
kakaové máslo.......70g
kokosový olej........20g
ricínový olej..........10g
destilovaná voda....38g
90%KOH.................19,4g
Recept 3. bambucké máslo "palm free" "vegan friendly"
bambucké máslo......70g
kokosový olej..........20g
ricínový olej............10g
destilovaná voda......38g
90%KOH...................18,4g
Kdo má a chce může přidat 5g bentonitu nebo kaolínu, ale není nutné-klouže to dobře i bez.
Taktéž esenciální olej nebo parfém je možný-přidává se do tzv. stopy-to je fáze která nastává po smíchání tuků a louhu a směs začíná houstnout.
Výsledné mýdlo je díky použití čistě KOH měkké(lůj) až polotvrdé(kakaové a bambucké máslo).
Pokud to někdo zkusí, dejte vědět výsledek.
někdy v září 2015 jsem dostal chuť vyrobit si domácí holící mýdlo-už vlastě ani nevím jestli mě snaha najít návod přivedla na toto fórum nebo informace z tohoto fóra o různých pochybných chemikáliích v některých mýdlech tento zájem o domácí mýdlo ve mě vyvolaly...
Recept jsem nenašel a tak nezbylo než se pustit do sbírání a vstřebávání informací o výrobě mýdla obecně a hlavně o mastných kyselinách a jejich vlastnostech po zmýdelnění - to je klíč k pochopení jak to funguje a následně sestavení receptury na funkční mýdlo na holení.
Za úspěch vděčím především blogu http://moderna.alchymistka.eu/p/vyroba-mydla.html
A také mýdlařské kalkulačce http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp
I když holící mýdlo dělám metodou za tepla, upravil a zjednodušil jsem recept pro výrobu za studena - pro případné zájemce co by si chtěli kvalitní a absolutně čisté mýdlo vyrobit doma v kuchyni.
Následující recepty jsem vyzkoušel a otestoval na své citlivé tváři - vyznačují se hustou pěnou s dobrou stabilitou.
1)Potřebujete znát postup výroby mýdla studeným procesem - omlouvám se, ale nemám kapacitu to podrobně popisovat, kdo má zájem doporučuji nastudovat na
http://moderna.alchymistka.eu/2011/03/p ... udena.html
Potřebné(speciální) vybavení:
1. váha-nejlepší je tzv. mikrováha s váživostí po 0,1g - umožní dělat malé dávky mýdla.
Lze použít i běžnou kuchyňskou váhu, ale zde je nutné pro zachování jakés takés přenosti pracovat s větší dávkou alespoň300-500g tuků.
2. míchadlo-pro větší dávku ponorný mixér, já používám mixík na frapé(dělám ze 100g tuků), ale jde míchat i ručně metličkou.
3.Hydroxid draselný-KOH - jen s NaOH prostě mýdlo s trvanlivou pěnou nevyrobíte-alespoň mě se to nepodařilo, pokud to někdo svede,sem s receptem!
4.Tuky: 1)Základní - s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin,zejména stearové.(čištěný hovězí lůj,kakaové máslo,bambucké máslo)
2)Pěnidlo - kokosový olej nebo palmojádrový tuk(neplést s palmovým)
3)Stabilizátor pěny - ricínový olej (prý funguje i mandlový, ale nezkoušel jsem)
Recept 1. takové mýdlo našich pradědečků. "palm free"
hovězí lůj.............75g
kokosový olej.......15g
ricínový olej.........10g
destilovaná voda...38g
90%KOH................19,6g
Recept 2. kakaové máslo (drahá surovina, ale lehce dostupná s výborným složením mastných kyselin, nejpodobnější hovězímu loji) "palm free" "vegan friendly"
kakaové máslo.......70g
kokosový olej........20g
ricínový olej..........10g
destilovaná voda....38g
90%KOH.................19,4g
Recept 3. bambucké máslo "palm free" "vegan friendly"
bambucké máslo......70g
kokosový olej..........20g
ricínový olej............10g
destilovaná voda......38g
90%KOH...................18,4g
Kdo má a chce může přidat 5g bentonitu nebo kaolínu, ale není nutné-klouže to dobře i bez.
Taktéž esenciální olej nebo parfém je možný-přidává se do tzv. stopy-to je fáze která nastává po smíchání tuků a louhu a směs začíná houstnout.
Výsledné mýdlo je díky použití čistě KOH měkké(lůj) až polotvrdé(kakaové a bambucké máslo).
Pokud to někdo zkusí, dejte vědět výsledek.