Dobrý den,
někdy v září 2015 jsem dostal chuť vyrobit si domácí holící mýdlo-už vlastě ani nevím jestli mě snaha najít návod přivedla na toto fórum nebo informace z tohoto fóra o různých pochybných chemikáliích v některých mýdlech tento zájem o domácí mýdlo ve mě vyvolaly...
Recept jsem nenašel a tak nezbylo než se pustit do sbírání a vstřebávání informací o výrobě mýdla obecně a hlavně o mastných kyselinách a jejich vlastnostech po zmýdelnění - to je klíč k pochopení jak to funguje a následně sestavení receptury na funkční mýdlo na holení.
Za úspěch vděčím především blogu http://moderna.alchymistka.eu/p/vyroba-mydla.html
A také mýdlařské kalkulačce http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp
I když holící mýdlo dělám metodou za tepla, upravil a zjednodušil jsem recept pro výrobu za studena - pro případné zájemce co by si chtěli kvalitní a absolutně čisté mýdlo vyrobit doma v kuchyni.
Následující recepty jsem vyzkoušel a otestoval na své citlivé tváři - vyznačují se hustou pěnou s dobrou stabilitou.
1)Potřebujete znát postup výroby mýdla studeným procesem - omlouvám se, ale nemám kapacitu to podrobně popisovat, kdo má zájem doporučuji nastudovat na
http://moderna.alchymistka.eu/2011/03/p ... udena.html
Potřebné(speciální) vybavení:
1. váha-nejlepší je tzv. mikrováha s váživostí po 0,1g - umožní dělat malé dávky mýdla.
Lze použít i běžnou kuchyňskou váhu, ale zde je nutné pro zachování jakés takés přenosti pracovat s větší dávkou alespoň300-500g tuků.
2. míchadlo-pro větší dávku ponorný mixér, já používám mixík na frapé(dělám ze 100g tuků), ale jde míchat i ručně metličkou.
3.Hydroxid draselný-KOH - jen s NaOH prostě mýdlo s trvanlivou pěnou nevyrobíte-alespoň mě se to nepodařilo, pokud to někdo svede,sem s receptem!
4.Tuky: 1)Základní - s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin,zejména stearové.(čištěný hovězí lůj,kakaové máslo,bambucké máslo)
2)Pěnidlo - kokosový olej nebo palmojádrový tuk(neplést s palmovým)
3)Stabilizátor pěny - ricínový olej (prý funguje i mandlový, ale nezkoušel jsem)
Recept 1. takové mýdlo našich pradědečků. "palm free"
hovězí lůj.............75g
kokosový olej.......15g
ricínový olej.........10g
destilovaná voda...38g
90%KOH................19,6g
Recept 2. kakaové máslo (drahá surovina, ale lehce dostupná s výborným složením mastných kyselin, nejpodobnější hovězímu loji) "palm free" "vegan friendly"
kakaové máslo.......70g
kokosový olej........20g
ricínový olej..........10g
destilovaná voda....38g
90%KOH.................19,4g
Recept 3. bambucké máslo "palm free" "vegan friendly"
bambucké máslo......70g
kokosový olej..........20g
ricínový olej............10g
destilovaná voda......38g
90%KOH...................18,4g
Kdo má a chce může přidat 5g bentonitu nebo kaolínu, ale není nutné-klouže to dobře i bez.
Taktéž esenciální olej nebo parfém je možný-přidává se do tzv. stopy-to je fáze která nastává po smíchání tuků a louhu a směs začíná houstnout.
Výsledné mýdlo je díky použití čistě KOH měkké(lůj) až polotvrdé(kakaové a bambucké máslo).
Pokud to někdo zkusí, dejte vědět výsledek.
Domácí výroba mýdla na holení-recept.
Domácí výroba mýdla na holení-recept.
"Kdo spěchá, dřív umře..." Martin B.
Re: Domácí výroba mýdla na holení-recept.
Klobouk dolu, Martine pred Tvym konickem. Zajiste je zde vice mladych chemiku kteri te budou nasledovat
Takovyto konkretni recept uz muze mnohe inspirovat.
Rekni jeste, prosim, (jak pises) ten hydroxid je treba odvazit na desetinu gramu. Je takova presnost opravdu dulezita? Byla by odchylka +- napr. 2 gramy velky problem popr. zarukou neuspechu?
Takovyto konkretni recept uz muze mnohe inspirovat.
Rekni jeste, prosim, (jak pises) ten hydroxid je treba odvazit na desetinu gramu. Je takova presnost opravdu dulezita? Byla by odchylka +- napr. 2 gramy velky problem popr. zarukou neuspechu?
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
Ahoj,
ta přesnost důležitá je-ale je třeba vzít v úvahu, že mnou uvedené recepty jsou pro 100g tuků-tam jsou ty desetiny zvlášť u hydroxidu důležité!
Je tam sice poměrně velká bezpečnostní rezerva-přetučnění 15%, takže poleptání mýdlem nehrozí,ale malé pretučnění = zasychavá pěna a větší zase zhorší pěnivost.
Pokud však vynásobíš množství třeba 3x tak už bych si to na kuchyňské váze troufl-ale bude to téměř 0,5kg mýdla...
PS:mikrováha se dá koupit od cca200,- -do 350,- kč, ale nutná není.
ta přesnost důležitá je-ale je třeba vzít v úvahu, že mnou uvedené recepty jsou pro 100g tuků-tam jsou ty desetiny zvlášť u hydroxidu důležité!
Je tam sice poměrně velká bezpečnostní rezerva-přetučnění 15%, takže poleptání mýdlem nehrozí,ale malé pretučnění = zasychavá pěna a větší zase zhorší pěnivost.
Pokud však vynásobíš množství třeba 3x tak už bych si to na kuchyňské váze troufl-ale bude to téměř 0,5kg mýdla...
PS:mikrováha se dá koupit od cca200,- -do 350,- kč, ale nutná není.
Koupit nejakou malou vahu v Cine neni problem. Mam neco podobneho jako je tato:
http://s.aliexpress.com/VjA7Nnqy
a pouzivam ji docela casto na vsechno mozne.
PS. Ne, nepracuji jako dealer, to bych mel trochu jiny model
http://s.aliexpress.com/iaIZjArU
http://s.aliexpress.com/VjA7Nnqy
a pouzivam ji docela casto na vsechno mozne.
PS. Ne, nepracuji jako dealer, to bych mel trochu jiny model
http://s.aliexpress.com/iaIZjArU
Mühle R89, Derby, Barbus Classic, Cyril R. Salter, Kamenec Důbrava, Astra Windsor Fresh.
Takové váhy se prodávají i u nás. Cena od 75 do 370 Kč
podle hmotnosti kterou mohou vážit.
Já mám až do 500g +- 0,1 g za 75 Kč.
Ale prodávají se i na vážení do 50g s přesností +- 0,01g.
podle hmotnosti kterou mohou vážit.
Já mám až do 500g +- 0,1 g za 75 Kč.
Ale prodávají se i na vážení do 50g s přesností +- 0,01g.
V noci slyším i vousy růst
Pánové a dámy jakou máte zkušenost s přetučněním u domácích mýdel ? Měl jsem nějaké vzorky od Martina a ty s větším přetučněním se mi zdály být jakoby mastnější s lepší přilnavostí,zkrátka lépe držely na hubě
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Nakažen MartinemB,jsem vyzkoušel udělat své první vlastní holící mýdlo,vzorek jsem přibalil i do putovního balíčku i se složením.Je to takové kostrbaté kulaté mýdlo s čtyřlístkem.
Složení bylo toto:
Kyselina stearová
Bambucké máslo
Hovězí lůj
Kokosový olej
Ricinový olej
Metoda za studena,louh KOH 60% a NaOH 40% .Je velmi mírně navoněno vanilkovým aroma.Možná by byla lepší metoda za tepla,mýdlo velmi rychle zhoustlo a byl vůbec problém jej dostat do formičky,je poměrně tvrdé,je staré cca 3 týdny.Zajímaly by mne názory,jak se Vám jeví.Je to takový pokus a rozhodně nemíním konkurovat někomu,kdo to umí /paní Barbara či paní Zuzana z Hrochotě/.Spíše mi šlo o to zda i průměrný chlap dokáže v domácích podmínkách udělat mýdlo,které by fungovalo.
Složení bylo toto:
Kyselina stearová
Bambucké máslo
Hovězí lůj
Kokosový olej
Ricinový olej
Metoda za studena,louh KOH 60% a NaOH 40% .Je velmi mírně navoněno vanilkovým aroma.Možná by byla lepší metoda za tepla,mýdlo velmi rychle zhoustlo a byl vůbec problém jej dostat do formičky,je poměrně tvrdé,je staré cca 3 týdny.Zajímaly by mne názory,jak se Vám jeví.Je to takový pokus a rozhodně nemíním konkurovat někomu,kdo to umí /paní Barbara či paní Zuzana z Hrochotě/.Spíše mi šlo o to zda i průměrný chlap dokáže v domácích podmínkách udělat mýdlo,které by fungovalo.
@Bob76
Receptura zní dobře, určitě bude mýdlo fajn
Pokud používáte vyšší procento kyseliny stearové, pak bývá lepší metoda za tepla - jelikož jde o samotnou mastnou kyselinu, reaguje takřka okamžitě s hydroxidem, a proto to tak šíleně rychle tuhne. Za tepla je výroba víc v klidu a výsledek je homogennější, máte víc času - a je to i bezpečnější, protože pak manipulujete s již hotovým mýdlem, kde není aktivní hydroxid - pění hned po výrobě.
Receptura zní dobře, určitě bude mýdlo fajn
Pokud používáte vyšší procento kyseliny stearové, pak bývá lepší metoda za tepla - jelikož jde o samotnou mastnou kyselinu, reaguje takřka okamžitě s hydroxidem, a proto to tak šíleně rychle tuhne. Za tepla je výroba víc v klidu a výsledek je homogennější, máte víc času - a je to i bezpečnější, protože pak manipulujete s již hotovým mýdlem, kde není aktivní hydroxid - pění hned po výrobě.
Samotné kyseliny stearove v prášku bylo 30% a zbytek do cca 45% dodalo bambucke máslo a lůj.Ano,asi by to chtělo metodu za tepla a nějaký ten pomalý hrnec.Zkrátka oproti mydlum na tělo to zhoustnuti bylo "oči hledíc ",trochu mě to překvapilo
Díky za tipy.
Díky za tipy.
Kolega Bob76 mě jedno to mýdlo na holení věnoval(ještě jednou díky) a vypadá moc hezky-bílé,tvrdé, s velmi jemnou,příjemnou vůní-popravdě bych nepoznal vanilku.
Holení jsem ještě nezkusil, ale pochopitelně jsem ihned po přinesení mýdla domů namočil štětku Omega čuník a zkusil jaká bude pěna...
dalo to trochu práce(UH má dost tvrdou vodu), ale pěna excelentní-velmi hustá, tuhá a stabilní...velmi stabilní... na 1*!!!
Mýdlo se mi jeví více přetučněné,tudíž očekávám úspěch zejména u kolegů s citlivou či suchou pletí,těším se až ho otestuju při holení.
Klobouk dolů Bohušu.
Holení jsem ještě nezkusil, ale pochopitelně jsem ihned po přinesení mýdla domů namočil štětku Omega čuník a zkusil jaká bude pěna...
dalo to trochu práce(UH má dost tvrdou vodu), ale pěna excelentní-velmi hustá, tuhá a stabilní...velmi stabilní... na 1*!!!
Mýdlo se mi jeví více přetučněné,tudíž očekávám úspěch zejména u kolegů s citlivou či suchou pletí,těším se až ho otestuju při holení.
Klobouk dolů Bohušu.