Domácí výroba mýdla na holení-recept.

Mýdla, krémy a vůbec prostředky ze kterých můžeme tvořiti mydlinky
MartinB

Domácí výroba mýdla na holení-recept.

Příspěvek od MartinB »

Dobrý den,
někdy v září 2015 jsem dostal chuť vyrobit si domácí holící mýdlo-už vlastě ani nevím jestli mě snaha najít návod přivedla na toto fórum nebo informace z tohoto fóra o různých pochybných chemikáliích v některých mýdlech tento zájem o domácí mýdlo ve mě vyvolaly... ;)
Recept jsem nenašel a tak nezbylo než se pustit do sbírání a vstřebávání informací o výrobě mýdla obecně a hlavně o mastných kyselinách a jejich vlastnostech po zmýdelnění - to je klíč k pochopení jak to funguje a následně sestavení receptury na funkční mýdlo na holení.

Za úspěch vděčím především blogu http://moderna.alchymistka.eu/p/vyroba-mydla.html
A také mýdlařské kalkulačce http://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp

I když holící mýdlo dělám metodou za tepla, upravil a zjednodušil jsem recept pro výrobu za studena - pro případné zájemce co by si chtěli kvalitní a absolutně čisté mýdlo vyrobit doma v kuchyni.
Následující recepty jsem vyzkoušel a otestoval na své citlivé tváři - vyznačují se hustou pěnou s dobrou stabilitou.

1)Potřebujete znát postup výroby mýdla studeným procesem - omlouvám se, ale nemám kapacitu to podrobně popisovat, kdo má zájem doporučuji nastudovat na

http://moderna.alchymistka.eu/2011/03/p ... udena.html

Potřebné(speciální) vybavení:

1. váha-nejlepší je tzv. mikrováha s váživostí po 0,1g - umožní dělat malé dávky mýdla.
Lze použít i běžnou kuchyňskou váhu, ale zde je nutné pro zachování jakés takés přenosti pracovat s větší dávkou alespoň300-500g tuků.

2. míchadlo-pro větší dávku ponorný mixér, já používám mixík na frapé(dělám ze 100g tuků), ale jde míchat i ručně metličkou.

3.Hydroxid draselný-KOH - jen s NaOH prostě mýdlo s trvanlivou pěnou nevyrobíte-alespoň mě se to nepodařilo, pokud to někdo svede,sem s receptem! ;)

4.Tuky: 1)Základní - s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin,zejména stearové.(čištěný hovězí lůj,kakaové máslo,bambucké máslo)
2)Pěnidlo - kokosový olej nebo palmojádrový tuk(neplést s palmovým)
3)Stabilizátor pěny - ricínový olej (prý funguje i mandlový, ale nezkoušel jsem)

Recept 1. takové mýdlo našich pradědečků. "palm free"

hovězí lůj.............75g
kokosový olej.......15g
ricínový olej.........10g
destilovaná voda...38g
90%KOH................19,6g

Recept 2. kakaové máslo (drahá surovina, ale lehce dostupná s výborným složením mastných kyselin, nejpodobnější hovězímu loji) "palm free" "vegan friendly" ;)

kakaové máslo.......70g
kokosový olej........20g
ricínový olej..........10g
destilovaná voda....38g
90%KOH.................19,4g

Recept 3. bambucké máslo "palm free" "vegan friendly"

bambucké máslo......70g
kokosový olej..........20g
ricínový olej............10g
destilovaná voda......38g
90%KOH...................18,4g

Kdo má a chce může přidat 5g bentonitu nebo kaolínu, ale není nutné-klouže to dobře i bez.
Taktéž esenciální olej nebo parfém je možný-přidává se do tzv. stopy-to je fáze která nastává po smíchání tuků a louhu a směs začíná houstnout.
Výsledné mýdlo je díky použití čistě KOH měkké(lůj) až polotvrdé(kakaové a bambucké máslo).

Pokud to někdo zkusí, dejte vědět výsledek.
"Kdo spěchá, dřív umře..." Martin B.
Wiking

Re: Domácí výroba mýdla na holení-recept.

Příspěvek od Wiking »

Klobouk dolu, Martine pred Tvym konickem. Zajiste je zde vice mladych chemiku kteri te budou nasledovat :P
Takovyto konkretni recept uz muze mnohe inspirovat.
Rekni jeste, prosim, (jak pises) ten hydroxid je treba odvazit na desetinu gramu. Je takova presnost opravdu dulezita? Byla by odchylka +- napr. 2 gramy velky problem popr. zarukou neuspechu?
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
MartinB

Příspěvek od MartinB »

Ahoj,
ta přesnost důležitá je-ale je třeba vzít v úvahu, že mnou uvedené recepty jsou pro 100g tuků-tam jsou ty desetiny zvlášť u hydroxidu důležité!
Je tam sice poměrně velká bezpečnostní rezerva-přetučnění 15%, takže poleptání mýdlem nehrozí,ale malé pretučnění = zasychavá pěna a větší zase zhorší pěnivost.
Pokud však vynásobíš množství třeba 3x tak už bych si to na kuchyňské váze troufl-ale bude to téměř 0,5kg mýdla... ;)
PS:mikrováha se dá koupit od cca200,- -do 350,- kč, ale nutná není.
carson

Příspěvek od carson »

Koupit nejakou malou vahu v Cine neni problem. Mam neco podobneho jako je tato:
http://s.aliexpress.com/VjA7Nnqy
a pouzivam ji docela casto na vsechno mozne.

PS. Ne, nepracuji jako dealer, to bych mel trochu jiny model :)
http://s.aliexpress.com/iaIZjArU
Mühle R89, Derby, Barbus Classic, Cyril R. Salter, Kamenec Důbrava, Astra Windsor Fresh.
Vousáč

Příspěvek od Vousáč »

Takové váhy se prodávají i u nás. Cena od 75 do 370 Kč
podle hmotnosti kterou mohou vážit.
Já mám až do 500g +- 0,1 g za 75 Kč.
Ale prodávají se i na vážení do 50g s přesností +- 0,01g.
V noci slyším i vousy růst
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Pánové a dámy jakou máte zkušenost s přetučněním u domácích mýdel ? Měl jsem nějaké vzorky od Martina a ty s větším přetučněním se mi zdály být jakoby mastnější s lepší přilnavostí,zkrátka lépe držely na hubě :-)
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Nakažen MartinemB,jsem vyzkoušel udělat své první vlastní holící mýdlo,vzorek jsem přibalil i do putovního balíčku i se složením.Je to takové kostrbaté kulaté mýdlo s čtyřlístkem.
Složení bylo toto:
Kyselina stearová
Bambucké máslo
Hovězí lůj
Kokosový olej
Ricinový olej
Metoda za studena,louh KOH 60% a NaOH 40% .Je velmi mírně navoněno vanilkovým aroma.Možná by byla lepší metoda za tepla,mýdlo velmi rychle zhoustlo a byl vůbec problém jej dostat do formičky,je poměrně tvrdé,je staré cca 3 týdny.Zajímaly by mne názory,jak se Vám jeví.Je to takový pokus a rozhodně nemíním konkurovat někomu,kdo to umí /paní Barbara či paní Zuzana z Hrochotě/.Spíše mi šlo o to zda i průměrný chlap dokáže v domácích podmínkách udělat mýdlo,které by fungovalo.
Barbora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Barbora »

@Bob76

Receptura zní dobře, určitě bude mýdlo fajn :-)
Pokud používáte vyšší procento kyseliny stearové, pak bývá lepší metoda za tepla - jelikož jde o samotnou mastnou kyselinu, reaguje takřka okamžitě s hydroxidem, a proto to tak šíleně rychle tuhne. Za tepla je výroba víc v klidu a výsledek je homogennější, máte víc času - a je to i bezpečnější, protože pak manipulujete s již hotovým mýdlem, kde není aktivní hydroxid - pění hned po výrobě.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Samotné kyseliny stearove v prášku bylo 30% a zbytek do cca 45% dodalo bambucke máslo a lůj.Ano,asi by to chtělo metodu za tepla a nějaký ten pomalý hrnec.Zkrátka oproti mydlum na tělo to zhoustnuti bylo "oči hledíc ",trochu mě to překvapilo :-)
Díky za tipy.
MartinB

Příspěvek od MartinB »

Kolega Bob76 mě jedno to mýdlo na holení věnoval(ještě jednou díky) a vypadá moc hezky-bílé,tvrdé, s velmi jemnou,příjemnou vůní-popravdě bych nepoznal vanilku.
Holení jsem ještě nezkusil, ale pochopitelně jsem ihned po přinesení mýdla domů namočil štětku Omega čuník a zkusil jaká bude pěna...
dalo to trochu práce(UH má dost tvrdou vodu), ale pěna excelentní-velmi hustá, tuhá a stabilní...velmi stabilní... na 1*!!!
Mýdlo se mi jeví více přetučněné,tudíž očekávám úspěch zejména u kolegů s citlivou či suchou pletí,těším se až ho otestuju při holení.
Klobouk dolů Bohušu.
Odpovědět

Zpět na „Mýdla a krémy na holení“