Stránka 1 z 15

Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 16 čer 2009, 20:03
od PetrS
Vážení kolegové,
Zakoupil jsem sobě keramické brousky vyrobené z ušlechtilého bílého korundu od kolegy jan.03 . Pokud si vzpomínáte na školní učivo a stupnici tvrdosti - mastek, sůl..... korund, diamant. Tedy tvrdosti, kromě diamantu, té nejvyšší a to mě právě zaujalo. Brousky jsou různých drsností povrchu až po ty nejhladší. Nejprve jsem ze zvědavosti zkoušel tvrdost brousků na nožích. Použil jsem vodu a pak dokonce na sucho a po zjištění, že ocel nožů nezanechá na brouscích žádné změny povrchu, jen tmavá místa obroušeného kovu, která se dají vodou umýt, jsem poprvé přiložil Břitvu. Už na nožích a vzápětí na Břitvě, jsem pochopil, že se jedná o pro mne naprosto jiný způsob broušení než jaký jsem používal na přírodním kameni. Po postupném přecházení z drsnějších povrchů jsem se dostal až na nejjemnější povrch a zde vynikly naprosto unikátní vlastnosti korundového brousku. Břit a ploška na hřbetu Břitvy získaly dokonale lesklý povrch a pod mikroskopem se ukázalo jak dokonale tento brusný materiál opracovává povrch kovu. Broušením jsem dosáhl velmi rovného a hladkého břitu. Zajímavostí však je, že ač jsem brousil velice jemně a snažil jsem se o dosažení co nejjemnějšího břitu, tak při zkoušce na vlasu se mi nedařilo jej přeříznout. To však přičítám mé nezkušenosti práce na tomto typu kamene. (Však já se to naučím :cry: ) Zároveň se však projevily všechny mé nepřesnosti vedení Břitvy po kameni. To je zase veliká výhoda, protože jsem ihned viděl jak Břitvu po kameni vedu a donutilo mně to si velice hlídat přítlak a rovinnost tahu. Prostě přesný a vyžadující přesnost :lol:
Hodnocení:
pozitiva:
a) vynikající materiál brousku
b) dokonale opracovaný povrch - rovina
c) žádné změny na tvaru brousku při a po broušení
d) s vodou i na sucho - vynikající brousící vlastnosti
e) velmi kvalitně opracovaný povrch broušené Břitvy
f) ostří velmi jemné a perfektně rovné na hraně břitu - (mikroskop)
negativa:
opravdová - ŽÁDNÁ
a) brousek neodpustí žádné nepřesnosti při broušení
b) pořád chlastá vodu - což je vynikající a umožňuje kontrolu lesku
c) je křehký a při broušení o něj mám strach aby mi nespadl :P
Celkové hodnocení - VYNIKAJÍCÍ BROUSEK - doporučuji pro vytváření dokonalého ostří na Břitvě, a také i na nožích.
Děkuji kolegovi jan.03 za výborné brousky.
Zdravím, Petr.

Až se naučím dokonalejšímu ostří aby řezalo vlas, tak sem popíšu jak jsem toho dosáhl. :idea:

Kontakt na výrobce brousků: belsky.br(zavináč)seznam(tečka)cz.

[attachment=0]P1140754-z.jpg[/attachment]

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 16 čer 2009, 20:07
od Artifex
To že břitva holí a řeže vlas je dáno právě tím že na ní jsou mikrozoubky kterými se břitva zasekne do vlasu a v podstatě jej uřízne jako pila, když budeš mít dokonalé ostří tak se s ním oholíš ale na vlasu to prostě neotestuješ.

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 16 čer 2009, 20:15
od PetrS
Pokusím se překročit vlastní stín
a dosáhnout tak jemného ostří, aby bylo schopné proniknout mezi jednotlivé šupinky v keratinové struktuře vlasu. A pak běda vlasu který odolá :lol:

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 16 čer 2009, 20:20
od Artifex
Tak to přeji hodně štěstí, tu máš takový obyčejný vlas s měřítkem abys věděl do jakých struktur se chceš trefovat, ony ty šupinky zas tak extra neodstávají jak si lze domyslet, tedy aby se ti ostří vůbec zaseklo o jednotlivé destičky, musel bys jít na desetiny mikrometrů a aby se ostří zaseklo a zařízlo, už bys musel jít do stovek až desítek nanometrů :ugeek:
vlas.jpg

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 16 čer 2009, 20:30
od PetrS
Překrásný snímek.
Zároveň potvrzuje můj návod na zkoušení ostří na vlasu, aby se vlas držel "vzhůru nohama" tedy za špičku a kořínkem nahoru. Někde jsem to už tady na foru uváděl. Lépe tak "odpadává" od břitu. Taková malá specialitka pro zkoušení břitu i na visícím vlasu. Protažení mezi nasliněnými prsty ty šupinky "naježí" a pak je šmik jako fík. :lol:

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 16 čer 2009, 21:36
od POGO
Zdravím pánové,dnes jsem si zmíněné brousky objednal.Minulý týden jsem se pokoušel nabrousit dvě břitvy a jedna byla tak tupá že jsem musel vytáhnou hrubý brousek abych vůbec vytvaroval ostří.Asi po třech hodinách jsem dosáhl dobrého výsledku ale pořád mám mezery při finálním broušení. ;)

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 16 čer 2009, 22:00
od Mushroom
Petře,
zkoušel jsi techniku oddělení vlasu, kterou jsem používal na setkání v Mikulově? Tedy vlas "postavit" mezi prsty a jemným tlakem (nikoli řezem!) ostří břitvy vlas přeseknout cca 5-7mm od prstů? To by možná mohlo fungovat.. Při tomto způsobu až tak moc nezáleží na mikrovlnitosti ostří, ale na jeho skutečné ostrosti..

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 16 čer 2009, 22:34
od PetrS
Ahoj Mushroom,
to je právě ono. Zkoušel jsem to naprosto stejně. Na ostatních Břitvách co mám mi to jde jedna radost, to je však ze Sucháčka, ale tu co jsem začal brousit na tom novém kameni, tak ji nemůžu nastartovat. Určitě je to v technice broušení a asi taky v trpělivosti. Zrovna zpracovávám to ostří znova. Jak se mi to povede, tak sem dám výsledek. Zdravím Petr.

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 17 čer 2009, 23:59
od Mephisto
Tyto brousky také mohu doporučit, už jsem objednával dvakrát a investoval do nich nemalé peníze. Ale toto brusivo nezklame ... navíc za tu cenu.
Jen bych ještě chtěl doporučit, pokud bude někdo objednávat a chce udržovat ostří i v kuchyni, tak ať vezme i ocílku. Mám tu jemnější (grit tuším 800-1000 ... tenkrát byla k mání jen ta) a je perfektní!

Re: Korundový brousek BELSKY.BR

Napsal: 23 čer 2009, 12:36
od POGO
Tak jsem se včera dostal k broušení jedné břitvy na brouscích číslo 11A a 11B od kolegy Honzy(jan.03) Ze začátku jsem dotvarovával ostří z již předchozího broušení.Brousek bral velmi dobře,nezanášel se a po každé kontrole ostří jsem ho opláchl abych skontroloval zda se opotřebovává rovnoměrně.Vzhledem k jeho tvrdosti to vůbec nehrozí.Asi po hodině jsem doznal že ostří by již mohlo být dotvarováno a jen několika opakovanými tahy na druhém brousku dokončil broušení.Protože jsem nedostal odvahu zkoušet ostrost na vlasu rozhodl jsem se rovnou po obtáhnutí na řemenu oholit svou již několik dnů zarostlou tvář.Musím říci že co jsem zažil při prvních tazích břitvy mi docela vyrazilo dech,ani jedno zatáhání vousů se neuskutečnilo.Nezbývá říci že pořídit si dobré brousky se vyplatí a trpělivosti je potřeba opravdu hodně. :D