Japonske prirodni kameny

...Naniwy, nagury, břidlice, coticule, Charnley Forest, etc., etc...
Odpovědět
vlcek
Příspěvky: 35
Registrován: 15 říj 2011, 16:38

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od vlcek »

Take mohuli pozadat o vysvetleni nevim oc jde a zajima mne to ohledne Nagury a CF?
Uživatelský avatar
Radgost
admin
Příspěvky: 3418
Registrován: 13 lis 2008, 15:29

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od Radgost »

CF je zkratka pro kámen s názvem Charnley Forest.

Více o něm zde viewtopic.php?f=10&t=250

Jde o to, že se CF použije jako podkladový kámen pro naguru.
Používám jej jako finišer ostří, kdy na něm brousím pouze na vodě.
Nicméně v kombinací s nagurou by mohl být výsledek převelice zajímavý. ;)
vlcek
Příspěvky: 35
Registrován: 15 říj 2011, 16:38

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od vlcek »

Děkuji za poskytnuté informace, snad budou ve správných ručkách. Již to chápu ten podkladový kámen Charnley Forest je vespod a nahoře je toshiru z Nagura ;) chápu to správně?

Dávám fotku z dvou kamenů Nagura, ta bílá je Koma nagura a má 1.4kg ;), vzadu je obyčejná nízké kvality Chunagura. Osobně používám pouze syntetiku Asahi Koma nagura.

Asahi komanagura je syntetika a byla uvedena na trh jak se domnívám jako náhražka a zároven substitut pro natural whetstones. Je logické, že tento kámen nedosahuje kvalit přírodního kamene, ale i v Japonsku je špičkovými leštiči používán takřka bezvýhradně. Tento kámen jde mírně do hloubky, ale oproti přírodní bílé, není tak tvrdý, je jemnější a má tendeci tvořit více pastu. Protože jsem jednoznačný laik pro dokonalé ostří z Vašeho břehu, potažmu na konto Vašich úhlů pohledu, nemohu tvrdit zda tento kámen může a nebo nemusí Vám být ku pomoci pro břitvy. Bavím se pořád o syntetické verzi.

Pochopitelně a tím jsem si jist, že toshiru obtahovacích menších bloků chunagura a koma nagura, jsou pro všechny ostřiče a leštiče na světě moc důležité. Tyto omote zuri kameny a kameny pro výroby pasty jsou poměrně cenové dostupné a dají se běžně koupit. Pocházejí co já vím především z jednodho zdroje v Japonsku. Důl je rodinný soukromý a má jednoho vlastníka, ale mohu se mílit.

Zde jsem našel kameny, které mne zaráží svou cenou a nejsem si jist zda je to right?, prodejce se bud zbláznil o čemž pochybuji a nebo to není bílá nagura, zároven zde není uvedeno jakou má nabídka váhu a rozměr? Pokud je ovšem tento kámen okolo 100g je to možné, že by šlo seriozní a cenově zajímavou nabídku.
Takže mu napíši a zvážím nákup kamenů:
https://toshoknifearts.com/shop/sharpen ... -nagura-01

Zde je Asahi, dobrá je dle mého pouze ta hnědá, prodává se ještě bílá je levná verze, ale od té jsem byl odrazen a nemám ji ani vyzkoušenou:
http://www.namikawa-ltd.co.jp/cgi/item_ ... te=9&no=27

Zde jsou pěkné fotky Nakayama, Tsushima černá nagura, Koma a další:
http://www.tomonagura.com/tomo-nagura/

Toto musí být pro Vás absolutní orgasmus, i já slintám!:
http://www.tomonagura.com/mikawa-nagura ... koppa.html

Vlcek




Vlcek
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) vlcek dne 25 led 2014, 11:38, celkem upraveno 1 x.
mons
Příspěvky: 942
Registrován: 13 led 2011, 21:30
Bydliště: Praha

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od mons »

Myšlenka byla následující : lze použít jako základní kámen i jiný kámen nikoli japonské provenience dostatečně tvrdý a jemný.
Lze. Volba padla na CF, ale není podle mne důvod aby to nefungovalo i na jiných kamenech. Použita byla pro mne neznámá
Nagura. Použití Nagury nemělo žádný negativní vliv na povrch CF, naopak kámen byl ještě o kousek lepčejší a lesklejší. :shock:
ater
mistr brusič
Příspěvky: 832
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od ater »

Radyx píše: K čemu se Uchigumori používá
Uchigomori je spíš hrubší kámen (od 3k do 5k) na břitvy nic moc, protože je hodně měký, měkčí než třeba žluté coti. Tradičně se Uchigomori používalo na finální broušení mečů po koma naguře. A pak na doleštění jako fingerstone. A díky tomu je i dost vysoká cena.
ater
mistr brusič
Příspěvky: 832
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od ater »

Radgost píše:
mons píše: Ta kombinace CF a Nagury mne vcelku zajímá.
Kterou by jste doporučili pro finiš?
Na finish CFko bez nagury :) nebo si můžeš vybrat:

1. tomo nagura - středně tvrdá, já mam dobré zkušenosti s Ozuku, ale pozor na to, že hodně kamenů z Ozuku je tvrdých a ty pak CFko škrábou
2. koma nagura

Postup co jsem ukazoval Monsovi je použití Chu nagury (z Kadayama), která odpovídá zhruba Asano Miakawa nagure z vrstvy Mejiro. Problém je ale v tom, že tyto kameny jsou netříděné (narozdíl od kamenů z Mikawayama) a tak je to trochu loterie co koupíš. A postup je:

1. Postavit fazetu
2. Předleštit na 3k (jde vynechat)
3. Pak 2krát až třikrát kaše z chu nagury, první hodně hustá
4. Dokončit na CF s vodou nebo s vodou a jarem
ater
mistr brusič
Příspěvky: 832
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od ater »

@vlcek:

Koma nagura jako velký brusný kámen není moc jemná a nejsou žádné Mikawa nagury. Při broušení na kameni, který je z vrstvy koma tj. páté vrstvy odzhora v dolech Mikawayama odpovídá výsledek zhruba hrubosti kamene #1500 (JIS), proto i zapadá při leštění jap. mečů do fáze před uchigumori (~4k). Ale kaše z Koma nagury (ta samá hornina) na jemném podkladovém kameni (hozan) odpovídá cca 10k, nebo víc. Je to docela zajímavý jev, který nedokážu uplně vysvětlit. Pro brusiče břitev je koma vhodná do 200g, jelikož je relativně tvrdá tak pomalu pouští kaši a dost se lepí na hozan, výroba kaše koma nagurou kolem 200g už je docela namáhavý, skoro je lepší mít jen 100g naguru.

Takže velká koma nagura by se u břitvy hodila tak na postavení fazety a na to je příliš drahá. U jap. mečů je to o dodržení tradičního postupu, efektivnost nedokážu posoudit ... nikdy jsem jap. meč nebrousil.

Jinak kvalita ver. cena jap. kamenů je docela ošemetný téma, vzhledem ke vzácnosti těchto kamenů cena roste nad jejich užitnou hodnotu.
vlcek
Příspěvky: 35
Registrován: 15 říj 2011, 16:38

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od vlcek »

Zdravím všechny,

předem chci poděkovat za výše uvedené zajímavé informace.

Patrně jsou mnohem jemnější nagura kameny než je ten velký na fotografii, není jediný co mám v této velikosti, ale je nejjemnější. Kámen tohoto typu 2x jsem koupil po brusiči z pozůstalosti a kámen je vcelku raritní starý. Co do srovnání s Asahi koma-nagura jak jsem zde již psal se mě osobně zdá srovnatelně jemný, ale jde více do hloubky oceli, což může hrát pro mne do budoucna svou roli jako zásadní. Nicméně jej nepoužívám, je to má teze, že bude vzácný a potom nemám pro něj uplatnění v lineárním postupu použití různých kamenů. Brusiči z Japonska my potvrdili vysokou cenu těchto kamenů.

Těch uváděných kvalit a vrstev Nagura je více, ale je obecně známo, že velké Nagury typu Koma jsou již cca 40let vytěžené.
http://www.japaneseswordcollector.com/stone/stone.html


Malé nagury, menších rozměrů byli jemnější dle mých dosavadních zkušeností z produkce co jsem měl, i odběr kamene je rychlejší. Takže budiž započata debata na toto téma a věřím, že zdárně dojdem k nějakému výsledku, byť znalý Ater již řekl mnohé, děkuji. Vrstvy nagura z těžební partie znám pouze z pár obrázků na internetu.

Co se týče Uchigumori, či Uchigomori jak chceme tento typ kamene z oblasti hor Kyoto nazývat, může být vcelku tvrdý a homogenní. Zde bych si tedy dovolil oponovat, není jen měkkých verzí, ale to jen na okraj. Nicméně uvedená tvrdost a především snad i hrubost zrn výše může být ??? skutečnou překážkou pro břitvu. Kámen uchigomori je používán i v tom video co jsem připojil výše v odkazu po použití nagura. Nejsem expert pouze amatér a laik, ale myslím si že by to neměl být problém pro dokonalé ostří, z hlediska funkčního břitu?

Pokud máte zájem mohu Vám nafotit nějaké Uchigomori kameny, pokud se chcete mrknout, ale to asi moc neřekne. Nicméně udělám to rád.

Pro mne je v rámci mých amaterských realizací tento poslední kámen zcela zásadní a je třeba mít mnoho kvalit. Člověk ochotný mě radit z Japonska my řekl hned na začátku myslím radu k nezaplacení a to, že "drahý kámen nemusí být tak dobrý, jako kámen co je levný...". tyto kameny se pohybují i 150.000,-Kč za kus, a nejenom jmenovitě Uchigumori. Cena těchto kamenů je často adekvátní a tržní, myslím z hlediska togishi brusiče. Zase na straně druhé znám i případy, kdy si řemeslník u nás zakoupil kámen za 35.000,-, kteýr nebyl na nic. Zda šlo o podvod, nevím, jsem laik a neumí to posoudit, ale já bych od pohledu kámen nekoupil.

Nagura 名倉砥, nazývaná možná i jen takto 名倉?
Uchigumori 内曇
Tomae Zhongshan 中山の戸前
Tomae Iromono 戸前/色物
Monzen 門前砥
apod.

Krásný večer

Vlcek
ater
mistr brusič
Příspěvky: 832
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od ater »

@vlcek: Ten velký býlý kámen na fotce těžko posoudit, potřeboval bych fotku ve vyšším rozlišení a pak by byla dobrá fotka namočeného kamene a nějaký detail povrchu. Koma Mikawa Shiro nagura se dá docela dobře poznat a na výrobu kaše je to skvělý kámen. Já teď dost často používám na finální broušení břitev ozuku s kaší ze staré malé koma nagury a mam pocit, že by pokračování na kaši z nějaké tomo nagury už nepomohlo.

Pokud jde o hrubosti tak je to vidět dobře v knize The Art of Japanese Sword Polishing na straně 49, kde je uchigumori poslední kámen předleštění. Uchigumori se hodí i na břitvy, ale spíš jako fingerstone na sjednocení povrchu. Já mam pár kousků z Ohira dolu (jiný zdroj jsem ani neviděl) a funguje dobře, ale je to dost měký. Pokud by bylo nějaké tvrdé uchigumori tak by bylo super i na broušení břitvy, ale na fininish asi ne. A pomíjím ceny, kameny z Ohira dolu v rozměrech 200x70x60 jsou k sehnání aktuálně okolo 50 tisíc Kč.
vlcek
Příspěvky: 35
Registrován: 15 říj 2011, 16:38

Re: Japonske prirodni kameny

Příspěvek od vlcek »

Posílám část uchigumori.

Zasílám prstové kameny a koppa na ukázku ze kterých sekám kousky.

Dále detail Nagura kamene pro Atera.

Na další fotce je detail nejtvrdšího jitto uchigumori co mám.

Ten jeden kámen jsem ti vyfotil a je na třetí fotce, je to poměrně drahý kámen, má v sobě červené tečky, je čistý, váha cca 1.2kg..třeba jej poznáš :-)? Je světlejší

Děkuji předem za rady :-)

Vlcek
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) vlcek dne 28 led 2014, 22:35, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Brusné kameny“