Brúsenie pomocou Japonských prírodných kameňov

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
Odpovědět
valentin75
Donátor

Re: Brúsenie pomocou Japonských prírodných kameňov

Příspěvek od valentin75 »

Ak ste čítali ten text,tak ste isto narazili na odstavec o sile prítlaku.Prikladám originálny citát :

(1) Coarse honing - Botan Nagura - 4 Kanme 500 Monme (16.5kg)
(2) Middle honing - Tenjou Nagura - 450 Monme (1.65kg)
(3) Finishing - Tomonagura - 45 Monme (165g)
(4) False Edge removal - Raxa hone - 45 Monme (165g)
(5) Edge Finishing - Honyama Hone - Weight of the razor

To sú úžasné čísla.
Položil som kameň na kuchynskú váhu,vynuloval a skúšal .
Ja sám s Botan Nagurou používam chvíľku veľký prítlak,ale
keď som to porovnával cez váhu ,tak to bolo len 700-800 g.
A to som si myslel že tlačím až moc silno.
Skúsil som aj hore uvedené 1,65 kg,ale to už som nemal britvu
pod kontrolou,keď som chcel použiť konštantný prítlak 1,65 kg
a pohybovať britvou po kameni,tak mi to robilo veľké problémy.

Neviem si predstaviť že by som mal tlačiť s tak veľkou váhou na
britvu.A testovanie mi ukázalo že okrem môjho brúsenia
s Botan Nagurou používam tlak asi 200-300 g.A s vodou už
len váhu britvy .

Ako ste na tom Vy?
Palo
valentin75
Donátor

Zabudol som poznamenať že zvýšený tlak používam len keď brúsim
jednou rukou.Pri brúsení oboma rukami,môže dôjsť k deformácii
britvy(špičky,čepele).Pri brúsení jednou rukou som zatiaľ nič podobné nespozoroval.
Palo
mons

Příspěvek od mons »

Rozhodně nepožívám tak vysoké tlaky na břitvu. Domnívám se , že musí docházet k deformaci břitu a jeho nerovnoměrnému broušení. Zase na druhé straně
předpokládám, že ví o čem mluví. Inu co dál, působit při broušení silou bezmála dvou téměř plných kýblů vody ? Nechám si poradit.
Vlcak
Donátor

Příspěvek od Vlcak »

Jsi si jistý, že dané přítlaky odpovídají broušení klasických břitev a ne kamisori?
Zvláště u plně dutých výbrusů se mi to moc nezdá.
valentin75
Donátor

Vlcak píše:Jsi si jistý, že dané přítlaky odpovídají broušení klasických břitev a ne kamisori?
Zvláště u plně dutých výbrusů se mi to moc nezdá.
To je možné,text ale potom pokračuje:

We are taught in schools that, as opposed to Kamisori, when honing razors we should avoid using
any pressure from the very first step. However, if there is a large chip or a seriously rounded bevel
to fix, without pressure it will take a really long time. In the instructions included with an American
man-made hone, it says "At first, use a little pressure, but once the bevel is set then remove the
pressure." This is exactly right.
Since people are taught to hone without pressure, often they prefer softer razors. This is because
they will take an edge easily, even when honing with no pressure. On the other hand, harder razors
won't take an edge as easily, so they are often returned because "they won't shave." Unfortunately,
softer razors won't hold an edge as long as a harder razor, though.
So in order to put a good edge on a durable, hard razor, use pressure when honing as follows:
(1) Coarse honing - Botan Nagura - Use strong pressure
(2) Middle honing - Tenjou Nagura - Use moderate pressure
(3) Finishing - Tomonagura - Use very light pressure
(4) False Edge removal - Raxa hone - Use very light pressure
(5) Edge Finishing - Honyama Hone - Use only the weight of the razor
Notice that only in the final step, "Edge Finishing", do we use only the weight of the razor; we
mustn't leave out pressure from the beginning.

Inak ak by sa našiel ochotný človek,s dobrou znalosťou angličtiny,mohol by celý text preložiť.
Palo
ater
mistr brusič

Příspěvek od ater »

Na ten návod je potřeba dávat pozor. Návod není určený pro evropské břitvy s tenkými výbrusy. Tlačit silou kolem 1 Kg čepel deformuje a má to negativní dopad na geometrii ostří. Návod a přítlaky a jsou pro kamisori, která snese mnohem víc.

Problém je ale v tom, že bez silného přítlaku nedochází moc k drcení kaše na jemnější a to hlavně kaše z tomonagur a nebo hozanu, u mikawa nagur k tomu (podle mě) dochází, až budu mít pořádný mikroskop tak to zkusím i prokázat obrázky, je totiž možné, že je to jen mé zdání.
valentin75
Donátor

Pravdaže netreba brať celý text doslovne.Momentálne používam zvýšený tlak len
pri použití Botan nagury,ale len v prvom cykle,potom už používam tlak primeraný.
Ale je to podľa mňa zbytočné,zo skúseností s Botan nagurou môžem povedať
že má dostatočný úber aj za použitia normálneho prítlaku a je aj dostatočne rýchla.
Ale momentálne mi vyhovuje ten štýl ktorý používam teraz, Mikawa nagury bez riedenia
kaše ako je spomínané na začiatku,okrem Mejiro,tú pri poslednok kole zriedim a prechádzam
na Tomo naguru.
Palo
Mescalero NM

Příspěvek od Mescalero NM »

Dovolím si sem pridať zopár mojích skromných poznatkov.
Toto vlákno ma veľmi oslovilo a vzbudilo vo mne túžbu brúsiť britvy na JNS. Hlavne možnosť používať jeden základný kameň a postupným striedaním nagúr sa dopracovať k dobrému naostreniu britvy ako aj príjemnému pocitu pri holení hneď od začiatku.Britvy,ktoré som takto nabrúsil sú skutočne veľmi príjemné na tváry bez nutnosti počkať prvých x holení,než si britva "sadne". Po nabrúsení používam len čistý remeň na obtiahnutie, žiadné pasty na remeni.
Prvé kamene,ktoré som získal boli Mikawa nagury,zopár Tomo nagúr Nakayama rozličnej tvrdosti. Základný kameň Ohzuku je zatiaľ najtvrdší kameň,ktorý mám.

Moje nagury .
IMG_9322.jpg
Na obr. vľavo dole spomínaný Ohzuku.
IMG_9325.jpg
IMG_9335.jpg
Postup brúsenia používam takmer zhodne, ako tu popisuje Valentin v úvode. Zladiť a prísť na to,ktorý základný kameň ako pracuje s jednotlivými nagurami mi zabralo najviac skúšania,porovnávania a testovania. Ale keď sa to podarí,radosť pri holení rýchlo nahradí ubolené pocity chrbta a krížov pri brúsení :D

Fotka ostria skúšobnej britvy GD po postavení fazetky.
Photomizer Camera 7.2.2016 13-46-24.jpg
Fotka ostria skúšobnej GD,kameň Naniwa 3000.
Photomizer Camera 7.2.2016 15-08-03.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mescalero NM

Příspěvek od Mescalero NM »

Fotka ostria skúšobnej britvy GD, použité Mikawa nagury a na záver Tomo nagura Nakayama.
Photomizer Camera 8.2.2018 14-05-52.jpg
Vyskúšal som ešte použitie inej Tomo nagury Nakayama- tvrdšej,fazetka sa viac leskla a vlas padal už pri ľahkom dotyku britvy.
n+n hard 3 kola 10.2.2018 16-10-46.jpg
Inak na to, aká je britva GD "šmejd", holí to celkom slušne. Teda aspoň tie moje prišli v hroznom stave.

Zatiaľ posledný kameň v mojej zbierke je Shoubudani San, Lv 5. Je mäkší ako vyššie spomínaný Ohzuku.
Fotky na ňom brúsenej britvy Thiers Issard nemám ale pracuje veľmi dobre a holenie bolo famózne. A to som úmyselne nepoužil ani remeň na obtiahnutie.
IMG_9332.jpg
IMG_9330.jpg
Brúsenie na týchto kameňoch ma veľmi baví a skutočne pri tom relaxujem. Len ako mi raz povedal Valentin- kameňov nie je nikdy dosť. Vzhľadom na cenu týchto krásavcov mám obavu, že ten prievan v peňaženke tak skoro neustane.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Bob76

Příspěvek od Bob76 »

Tož vypadá to velmi dobře,je to už vyšší level.Kde jsi nakupoval ,u Maxima ? Má cenu si pořizovat nějaký základní kámen,nebo poslouží i Charnley Forest a sada nagur ?
A čím to fotíš,přímo z mikroskopu? Jen pro představu.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Odpovědět

Zpět na „Techniky broušení na kameni“