První holení břitvou

... po srsti či proti...
PetrS
mentor

Re: První holení břitvou

Příspěvek od PetrS »

Tož co dodat Střeláku, snad jen, že od teď už to bude jenom lepší a lepší...
:lol:
A jsi náš se fším fšudy.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Mythos

Příspěvek od Mythos »

Tak včera dorazil remeň a dnes britva po brúsení. Po práci som ich dnes šiel prebrať na poštu a tešil sa a zároveň trošku obával prvého holenia s britvou.
Začal som pozerať videá ako správne na to, ale reku najlepšie sa naučím sám na sebe. Keď budem opatrný predsa to nemôže byť veľká katastrofa.
Pustil som si hudbu a zrazu pozerám na názov tracku - "Razorblade kiss" od skupiny HIM, ktorej album som si skopíroval do PC len včera.
Reku keď už aj názov pesničky je k téme idem na to... To musí byť znamenie. :D

Dlho som manévroval s rukami aby som si nezabraňoval v sledovaní ostria britvy na tvári a začal som holiť.
Ku podivu to nakoniec šlo celkom dobre až na krk ktorí mám celý podráždený, zle oholený a červený. Voda po holení ale ukázala že to môže štípať ešte viac. :D

Každopádne oholenie mimo krku krásne hladké... krk prebolí a ja musím zjavne prísť na to ako ho najbližšie oholiť bez toho podráždenia... :)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Gratuluji Mythos k prvnímu oholení Břitvou.

Podle toho co popisuješ, tak vše dopadlo velice dobře. Žádná škoda nevznikla a to podráždění na krku Ti vzniklo náklonem čepele oproti pokožce. Břitva není škrabka a proto potřebuje ostřejší úhel náklonu. Přilož čepel naplocho na pokožku, malinko odkloň hřbet od pokožky a kratičkými tahy seřezávej vousy. Půjde to lehčeji a nebude to dřít pokožku.
Jako obvykle - od teď už to bude jenom lepší a lepší.
8-)
bahno

Příspěvek od bahno »

Zdravím všechny a taktéž se podělím o první zážitky.

Při první příležitosti poté, co jsem dostal od Petra S. čerstvě zrenovovanou a nabroušenou břitvu, jsem se odhodlal k akci. Příprava spočívala v kvalitním Vietnamském oolongu a kradmým pokukováním ke dveřím koupelny. Z dlouhých hodin strávených zde na fóru (čímž všem přítomným mnohokrát děkuji za všechny rady a zkušenosti, které mi dozajista ušetřily spoustu krve, nervů, času a možná i peněz) jsem měl jakési ponětí, co a jak, ale když přišel čas, nervozity a nejistoty jsem se nevyhnul.

Tvorbu pěny jsem již párkrát zkoušel, takže všechnu pozornost jsem mohl věnovat břitvě. K prvnímu doteku s pokožkou došlo až po chvíli nejistého "šermování" s břitvou kolem celé tváře, kdy jsem vyzkoušel snad všechny polohy a úhly. Břitva se krásně "zakousla" (ten charakteristický zvuk se snad ani nedá jinak popsat) do pěnou pokrytých vousů a první tah skončil úspěšně a bez krve. Již trochu jistěji jsem více či méně (spíše méně) oholil jednu půlku tváře. Ze zkušeností na fóru jsem se holení nad rtem bál, ale dopadlo dobře, ošemetná byla čelist.

Druhou půlku tváře jsem zkoušel oholit jak levou, tak pravou rukou a s nevalnými výsledky. Časem snad vychytám, která místa mi kterou rukou půjdou lépe. Nakonec jsem ještě jednou namydlil a škrabkou lehounce začistil nejhorší nedostatky, abych se mohl ukázat mezi lidi.

Suma sumárum, tak nějak jsem oholil velkou část tváře, utržil dvě tři drobné ranky a podráždil snad všechnu kůži na obličeji, přesto jsem cítil na konci jakousi spokojenost a těším se na další holení, která budou (alespoň doufám) kvalitnější a pohodovější. Vlastně jsem byl překvapen, že to dopadlo, jak to dopadlo. Obával jsem se horšího výsledku. Zásluhy na tom určitě má i Petr S. který mi břitvu přímo na tvář připravil. A samozřejmě všichni, kdož tu poskytli své rady a zkušenosti!
vsezved

Příspěvek od vsezved »

@bahno
A jak by řekl PetrS od teď už to bude jenom lepší.
Gratuluji k prvnímu oholení břitvou. První oholení většinou nebývá dokonalé, ale je dobré že nebylo příliš krve a máš odrazový můstek k dalšímu zlepšování. Určitě bych se zaměřil na správný sklon břitvy, který po vychytání minimalizuje podráždéní.
13majko

Příspěvek od 13majko »

Zdravím vás všetkých,

pridávam sa do radu tých, ktorí majú za sebou prvú skúsenosť s britvou. Ešte niekedy pred sviatkami mi z číny prišli 2 "krásky" - GD 66 a nerezová ZY. Miestny člen Ryžo sa mi ponúkol, že mi ich nabrúsi. Keďže ZY bola shave ready, bolo s ňou menej práce, tak išla na rad ako prvá. Včera večer prišiel čas prvýkrát odskúšať holenie britvou. Predchádzala tomu sprcha, aby som chlpy na tvári čo najviac zmäkčil. Vyšľahal som si penu zo zeleného Barbus krému (na holenie jednorázovou žiletkou celkom stačilo, ale asi vyskúšam aj niečo fajnejšie), namydlil sa a britvu obtiahol. Ten pocit, keď som sa s britvou prvýkrát dotkol tváre je zvláštny. Na jednej strane veľký rešpekt, na druhej strane veľká zvedavosť ako to pôjde. 1. kolo - v smere chlpov - pravá strana celkom v pohode, odvážil som sa aj na krk. Ľavá strana bola už trochu ťažšia. Dal som na Ryžovu radu a od začiatku som do procesu zapojil aj ľavú ruku. No tá ruka akoby ani nebola moja :D Šermoval som pred zrkadlom, kým som našiel tú správnu polohu a urobil ten správny ťah :D Ale zvládol som líce aj krk. Asi som na ľavej strane mal tupší uhol britvy k tvári, lebo ľavú stranu mám podráždenejšiu. 2. kolo - v protismere chlpov - odvážil som sa pravú aj ľavú stranu a aj krk. Na moje prekvapenie mi to šlo ľahšie ako v smere chlpov. Vo výsledku som utŕžil 2 maličké ranky, ľavú stranu tváre mám podráždenejšiu zrejme kvôli tupému sklonu britvy. Bradu a fúzy som oholil gilletom. Na prvé holenie asi celkom fajn, snáď na 2x to bude už lepšie.
Trošku som maturoval s tým, kam otierať penu z britvy. Odtrhol som si kúsok toaletného papiera a britvu otieral oň pohybom, akoby som ju obťahoval. Prišlo mi to ale také nemotorné, lebo som si asi odtrhol malý kúsok. O čo si britvu pri holení otierať vy?
V každom prípade sa moje odhodlanie holiť britvou nezmenšilo, ale práve naopak. O nejaké 3 dni idem na to znova (častejšie sa holiť nemôžem, lebo mám dosť citlivú pleť, ktorá nedobre reaguje na časté holenie). Skúsenosť z prvého holenia mi hovorí, že si musím lepšie strážiť ten správny uhol a snáď to bude lepšie.

Pekný deň
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Ahoj 13majko,

můžeš si být jistý, že od teď už to bude jenom lepší a fajnovější.

Ten úhel náklonu se nejsnáze najde, když přiložíš čepel naplocho na tvář, malinko odkloníš hřbet čepele od pokožky a kratičkými kolmými tahy seřezáváš vousy. Natrénuj na lících a pak na čelisti nebo bradě se snaž udržet stejný úhel náklonu a uvidíš, že holení bude jemné, bez tahání a podření.

Přeji Ti stále dobré ostří a vždy pevnou ruku.
8-)
Farseer

Příspěvek od Farseer »

Zdravím všechny příznivce holení břitvou,
tak to mám poprvé také za sebou. Pořídil jsem si Thiers Issard Special Coiffeur a vše další co je potřebné a včera jsem si řekl, že už je na čase ;) (na tomto místě musím poděkovat všem zkušenějším z tohoto fóra za videa o čištění břitvy pomocí "vlaštovky" či obtahování a za popisy, jak co nejlépe na to, jaký olej na udržování břitvy a další rady).
Musím říct, že to byl zážitek, na který jen tak nezapomenu. Lehké mravenčení a pocit nervozity kolem žaludku. Inu, vše je jednou poprvé. Ten pocit, kdy si myslíte, že couvnete, ale nakonec do toho jdete. Vždy jsem o tom jen četl. O rituálu, který obnáší příprava holení. Ale zažít si to. Udělat si čas. To je něco jiného. Je pravdou, že jsem byl hodně opatrný a vzhledem k tomu, že nosím "upravený" plnovous, tak se u mě jedná spíš o holení krku a lící a části tváří se zarovnáním kontur. Na holení některých částí ještě budu muset přijít nebylo to dokonalé. Není lehké si najít správný úhel, při kterém neoholím i to co nechci, ale věřím, že tréninkem se k tomu dostanu. Nicméně, první holení bylo bez krve a zdá se, že bez podráždění, což se mi asi ještě nestalo. Nevím, jestli je to břitvou nebo přípravou. Asi obojím a pocit z toho mám báječný. Po holení jsem měl jakýsi pocit zadostiučinění a uvolněnosti. Těžko se to popisuje, ale asi to bylo tím vyplaveným adrenalinem.
Už se těším na další holení a myslím, že je to dobře :lol:
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Vítej Farseer mezi námi a přijmi gratulaci k prvnímu oholení.

Od teď už to bude jenom lepší a fajnovější a zároveň je to návykové v tom pozitivním slova smyslu.

Přeji Ti spoustu báječných oholení, vždy dobré ostří a stále pevnou ruku.
8-)
Zamčeno

Zpět na „Techniky holení“