Jak casto brousite (nechavate brousit) Britvu?
Re: Jak casto brousite (nechavate brousit) Britvu?
Som ešte s britvou panic ale na náš prvý styk sa už chystáme. Ako tak čítam hlavne o brusení tak pokiaľ je na britvu použitý kameň taká 8000 a na druhu rovnakú britvu povedzme 12000 alebo viac bude po 50 holení ach vydiet medzi týmito britva i rozdiel? Nestratí sa to super vylestene ostrie po pár holení ach?
Už po prvním holení je ta super jemná ostrost pryč a další holení by bylo horší a docela nepříjemné. Proto se musí před každým holením ostrost obnovovat a to pomocí obtahovacího řemene. Na kvalitním obtahovacím řemenu stačí několik jemných tahů a ostrost je obnovená, ale zároveň se částečně spotřebovává ostří. Když se postupem času ostří spotřebuje a přemění se jeho profil z ostrého "V" na tupější "U" a holení přestane být kvalitní, tak jde Břitva opět na kameny pro obnovu ostří a ostrosti.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Jasné toto viem ale že či bude po čase používania a aj potrebnej starostlivosti na remeni rozdiel medzi britvou nabrusenou na 8000 a na 12000 napr.
Na kamenech 8k dosáhneš určitého stupně ostrosti a na řemenu nenabrousíš a tak ani nezlepšíš nebo nezvýšíš stupeň ostrosti.
Na kamenech 12K dosáhneš též určitého stupně ostrosti a řemen v obou případech pouze obnovuje onen stupeň a u obou se postupně zhoršuje kvalita ostří.
Výdrž ostří po 8k nebo 12K je přibližně stejná, jen na 12K rychleji budeš vnímat změnu kvality holení.
Pokud se ptáš na délku intervalu broušení, tak je to velice individuální, ale nejčastěji se pohybuje v rozmezí cca půl až jeden rok než jde Břitva opět na kameny.
Na kamenech 12K dosáhneš též určitého stupně ostrosti a řemen v obou případech pouze obnovuje onen stupeň a u obou se postupně zhoršuje kvalita ostří.
Výdrž ostří po 8k nebo 12K je přibližně stejná, jen na 12K rychleji budeš vnímat změnu kvality holení.
Pokud se ptáš na délku intervalu broušení, tak je to velice individuální, ale nejčastěji se pohybuje v rozmezí cca půl až jeden rok než jde Břitva opět na kameny.
Skôr som chcel bedieť že keby som sa pokúsil naučiť brusit si britvu tak či by mi stačil povedzme 1000 kameň a potom nejaké tie lacnejšie finišery pozeral som po tom rosutci nech som schopný britvu nabrúsit a pritom aby ma to nejak nezrujnovalo.
Problém je v tom, že broušení Břitvy je nejlépe si nejprve vyzkoušet a pak podle vlastních zkušeností a poznatků, se rozhodnout jakou cestou půjdeš. Zda sám brousit, nebo si nechávat brousit. Mít kameny rozhodně neznamená, že nabrousíš a vůbec nezáleží zda budeš mít super kvalitní a drahé kameny nebo jen "obyčejné". Je to o spoustě "drobných" vědomostí, znalostí a zkušeností, k tomu spoustu cviku, tréninku, trpělivosti, vytrvalosti a k tomu sestava kamenu která Ti pomůže (nikoliv zaručí) že nabrousíš. Všichni zde na foru jsme sem postupě přidávali své postřehy, zkušenosti a rady pro začínající i hodně pokročilé zájemce o nabroušení Břitvy a tak si musíš nejprve tyto velice cenné rady a zkušenosti přečíst a zároveň si je vyzkoušet, jinak nemáš vůbec představu co broušení Břitvy obnáší. Mám vlastní zkušenost kdy jeden zdejší kolega se rozhodl, že se brousit naučí - "zvládli to jiní, zvládnu to taky". Když přijel a povídali jsme si a vyslechl si co broušení obnáší, tak ho to povzbudilo a rozhodl se, že to musí zvládnout. Pořídil si postupně dost rozsáhlou sadu kvalitních a drahých kamenů, učil se zde na foru,trénoval a zkoušel, prostě do toho šel naplno. Po čase přijel, přivezl svoje Břitvy aby jsme je prohlédli pod mikroskopem a popovídali si o broušení. Za tu dobu trénování bylo vidět, že do toho šel naplno a že je velice manuálně zručný a šikovný a že postoupil hodně daleko, ale jeho slova mě dostala.
Kruciš kde je ten zakopaný pes, že to furt neholí jak má...
Vždyť dělám všechno stejně jako Ty a na podobných kamenech, tak proč to furt není ono.
Já mu na to odpověděl humorným povídáním o američanovi co se vyptává anglického lorda - proč stále nemá tak nádherný trávník jako on a lord se ho na závěr zeptal "a děláš to tak už tři sta let..." Za dva roky kolega přijel se slovy, "než bych se s tím dělal aby to byla echtovní ostrost, tak ti je raději přivezu na nabroušení".
To je právě to největší tajemství broušení Břitev - dělat to SPRÁVNĚ, stále stejně dobře a tak dlouho až se to naučíš.
Nejeden kolega co čte tyto řádky se usmívá, pokyvuje hlavou a velice dobře ví, že dokud nepřečteš a nevyzkoušíš, tak nepochopíš a nenabrousíš. Návody a rady jsou zde na foru všechny. Kameny budeš vybírat až pak.
Přeji Ti spoustu pohodového čtení a zkoušení.
Kruciš kde je ten zakopaný pes, že to furt neholí jak má...
Vždyť dělám všechno stejně jako Ty a na podobných kamenech, tak proč to furt není ono.
Já mu na to odpověděl humorným povídáním o američanovi co se vyptává anglického lorda - proč stále nemá tak nádherný trávník jako on a lord se ho na závěr zeptal "a děláš to tak už tři sta let..." Za dva roky kolega přijel se slovy, "než bych se s tím dělal aby to byla echtovní ostrost, tak ti je raději přivezu na nabroušení".
To je právě to největší tajemství broušení Břitev - dělat to SPRÁVNĚ, stále stejně dobře a tak dlouho až se to naučíš.
Nejeden kolega co čte tyto řádky se usmívá, pokyvuje hlavou a velice dobře ví, že dokud nepřečteš a nevyzkoušíš, tak nepochopíš a nenabrousíš. Návody a rady jsou zde na foru všechny. Kameny budeš vybírat až pak.
Přeji Ti spoustu pohodového čtení a zkoušení.
Zlatá to slova, podpořená léty praxe, trpělivosti i utrpení a odříkání.
S nimi nelze, než souhlasit!
S nimi nelze, než souhlasit!
671 grains of diplomacy-.50 BMG
Vydražil jsem vysmátou břitvu. Ne úplně jenom u hlavy a krčku. U hlavy to zvládnu, ale u krčku jsem není jistý jak na to a na foru jsem nic nenašel. Poradí mi někdo prosím?
Na to není žádný návod
Každá vysmátá má jiný tvar a geometrii a každá jiný profil a tak musíš hledat a zkoušet až se Ti podaří najít optimální způsob a ten je nejlépe si pečlivě napsat se jménem Břitvy pro další broušení. Za měsíc už bez papíru budeš znovu jen tápat.
Každá vysmátá má jiný tvar a geometrii a každá jiný profil a tak musíš hledat a zkoušet až se Ti podaří najít optimální způsob a ten je nejlépe si pečlivě napsat se jménem Břitvy pro další broušení. Za měsíc už bez papíru budeš znovu jen tápat.