Deska je dobrá žulová, dá se použít i silnější sklo (ale pozor na to, že staré může být hodně nerovné).
Já používám na hrubé obroušení brusné plátno, brusivo karbid křemíku (SiC), pojivo umělá pryskyřice, někdy přidám mezi kamen a plátno prášek SiC aby to šlo rychleji. Plátno mam do zrnitosti FEPA 600. Na jemnější doladění používám i papír, ale jen s označením pro vodní broušení (pojivo pryskyřice), brusný materiál také SiC, je to brusný papír na broušení laku pod vodou, sehnat se dá do FEPA 2000 v barvách a lacích.
Někdy když brusné plátno / papír zanechávají škrábance použiju jemný carborundový brousek na doladění povrchu (třu kameny o sebe pod vodou). Na hodně nerovné kameny (např. vybroušené do U) je vhodné použít pásovou nebo jinou brusku s brusným plátnem.
Dost se dá srovnat i diamantovými brousky. Používám je hlavně na syntetické kameny (to mam relativně drahé Atoma). Na přírodní kameny používám většinou laciné z ebay (bojím se, že si Atoma brousky zničím).
Rovinnost kamene je ideální kontrolovat nožovým pravítkem na průsvit, použít se dá pravítko rovinnosti nebo (když nic jiného není) třeba větším kovovým úhelníkem.
Rád se ale poučím od jiných a zkušenějších.
Jak srovnat brusny kamen.
Re: Jak srovnat brusny kamen.
Medii na srovnani kamenu je spousta. Ostry pisek, Silikon karbid, Oxid hliniku, diamant. Muze to byt v podobe prasku, nalepene na papir/platno/mikrofilm, napecene na kovove ci sklenene desky atd. Zalezi na kapse a ucelu. Minuly tyden jsem hruboval arkansas na betonovych kachlich na dvore. Ten mech a algi to tibylo medium.
Zde je to Petrovo /Štěpánovo/ video o rovnání kamenů /snad ten odkaz půjde/.PetrS píše: ↑05 říj 2009, 20:17 Ahoj kolegové,
tak přesně jak ukazoval srovnávání brusných kamenů, brusič na videu, srovnával kameny Adršpach na návštěvě u nás a potom na setkání v Praze. Ze srovnávání u nás mám natočené krátké video, ale nemám převaděč z *.MOV na soubor *.AVI nebo jiný přijatelný typ souborů. Pokud máte někdo takový převaděč, pošlete mi jej a rád sem toto video přidám. Navíc mi Adršpach až z Anglie přivezl krásný kus žulové desky na srovnávání kamenů. Velikost 45x37 cm.
Zdravím, Petr.
https://www.youtube.com/watch?v=j-mKnH326Cs
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Všichni musíme čelit rozhodnutí mezi tím, co je správné a co je snadné . J.R.
Všade ukazujú ako lapovať sintetiku.. mám rovnako pred zrovnávaním na pár minút vložiť do vody aj prírodný kameň? Alebo ho stačí rovnať pod tečúcou vodou? Nechcel by som ho doryhovať.
Toto je přírodní kámen,břidlice.Stejné je rovnání i jiných přírodních kamenů,jen ty tvrdé jdou hůř / např.Charnley Forest/.
Trpělivost a čas udělají více než hněv a síla. Jean De La Fontaine
Zalezi jak moc rovnas a taky jaky je to kamen. Porezni kameny je lepsi namocit a neporezni delat primo. Pokud musis odbrousit hodne kamene tak u neporeznich na vodu prdim akorat to zpomali a vic zanasi brusnou plochu.