Lapovací deska Naoru od Shaptona

...červená, zelená, černá, bílá a nejrůznější oleje...
ater
mistr brusič

Re: Lapovací deska Naoru od Shaptona

Příspěvek od ater »

@dub: To co píše PetrS je vážný problém těchto kamenů, sušení a používání je potřeba věnovat pozornost a bohužel ten samý problém mají kameny Naniwa Super Stone, obsahují epoxidové pojivo díky kterému mění tvar. Takže pokud je nebudeš sušit na rovném povrchu a otáčet (např. 1x za den nebo první den 2x) tak ti na nich typicky vznikne pupek (vyboulený střed). Stejně tak není dobré je máčet ve vodě, před broušením to chce pouze nalít vodu na používanou plochu kamene, počkat až se kamen trochu napije a pak jít brousit.
dub

Příspěvek od dub »

Ahoj , díky za informaci. Zatím kameny drží a jsou rovné jako sklo :-) U kamene Naniwa SS 12k 10mm jsem zjistil, že když jej navlhčím (poleju vodou) jen z jedné strany , když už jej mám uložený v držáku kamene tak se trochu prohne . Po přiložení nožového pravítka tam průsvit je . Naopak na druhé straně se vytvoří výduť no prostě prohutí do luku :-). Chvilku jsem nad tím přemýšlel a řekl si, že i když je kámen jen 10mm silný a já jej namáčím pouze z jedené strany tak tam se roztahuje víc. Tím zákonitě dochází k vnitřnímu pnutí a průhybu kamene. Kámen jsem namočil celý asi na 1 min do vody . Ten se srovnal a vše bylo ok. Ještě musím uvést, že před namočením kamene je tento hodně rovný :-). Po ukončení broušení kámen řádně umyju pod tekoucí vodou zbavím nečistot a dám sušit položením na bok . Po chvilce kámen prohlídnu a přebytečnou vodu co steče k dolnímu okraji setřu hadříkem co nepouští chlupy . K sušení používám proudící vzduch , který má teplotu jako vzduch v místnosti. Prostě jej ventilátorem Eta vháním do skříňky kde mám kameny uloženy. Časovač nastavím na zhruba 1,5 hod. . Dělám to proto, abych kameny jakoby nasušil a co nejdříve je zbavil největší vlhkosti, kterou do sebe natáhly v průběhu broušení. Po vypnutí ventilátoru dosušuji kameny s otevřenými dvířky ještě jeden den . V příloze posílám fotku skříňky.
Postupem času zjišťuji, že lehce může vzniknout závislost nejen na holení břitvou, broušení břitev , ale i na kamení a vše co se kolem nich točí :-)
IMG_20220108_124748_resized_20220128_092524816.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

GRATULUJI !!!

Nádherné Břitevníkovo zátiší a dokonalý inkubátor pro bacilus Břitvomilus....
:D
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Odpovědět

Zpět na „Brusné pasty a jiné pomůcky“