Žádný učený z nebe nespadl.. aneb jak jste začínali?!

... po srsti či proti...
serfik

Žádný učený z nebe nespadl.. aneb jak jste začínali?!

Příspěvek od serfik »

Ahoj, tak jsem po třetím holení břitvou a připadám si jak v těžký pubertě mám tvář zarudlou a flekatou, pálí mě to všude na co sáhla břitva. Občas jsem udělal pohyb a to mnou projela bolest jak střela, ale to byla vlastní nešikovnost a neobratnost a samozřejmě trocha krve. Ale ostatní? Nad tím krčím rameny. Když jsem hledal pocit jak to vyjádřit je to jako když škrábu vánočního kapra proti šupinám, táta to vždycky dělával ve vaně a byl to identický zvuk a ten kapr pak asi tak nějak vypadal.. jako já :oops: když se mydlím podruhé cítím jak mě mýdlo pálí, mám Barbuse, tak si říkám jestli to nedělá on. Druhá varianta je, že mám možná špatný sklon břitvy a řežu se i s pokožkou, je to vůbec možné? Břitva rozhodně neproplouvá, byť je nabroušena mistrovsky a vlasy seká jedna dvě. Dosáhl jsem dnes výrazně lepší hladkosti, ale za cenu, že vypadám jak malomocný a k relaxačnímu pocitu při holení mám hodně daleko :lol: tak nevím, co byste mi poradili. Poohlížím se už po jiné břitvě, ale nevím jestli ta to vyřeší. Měl jste někdo podobnou zkušenost na začátku, podělte se o ni, ať je jakákoli :-) Serfik
PetrS
mentor

Re: Žádný učený z nebe nespadl.. aneb jak jste začínali?!

Příspěvek od PetrS »

Břitva není škrabka ale jemný nůž kterým vousy seřezáváme.
Jako první věc, je nechat tváře uklidnit a zahojit a odpočinout.
Při dalším holení pořádně napařit tváře horkou vodou, dále udělat hustou vlhkou pěnu co nesvírá a nezasychá na tváři.
Poté obtáhnout Břitvu a přiložit ji na tvář břitem i hřbetem a pak hřbet malinko odklonit.
Pak kratičkými tahy vousy seřezávat. NEŠKRÁBAT !!! Vůbec na Břitvu netlačit ale nechat ji klouzat po tváři. Na jednom místě maximálně třikrát potáhnout a pokud tam ještě zůstanou vousy, tak je nechat být. Je podstatně lépe mít špatně oholené vousy než dobře pořezanou kůži. Nesnažit si oholit celou tvář. Při každém holení se Ti zvětší část kterou si zvládneš oholit bez problémů a za krátký čas si oholíš celou tvář bez problémů. Začátky jsou těžké hlavně proto, že hledáš jak moc naklonit břitvu od tváře a kterým směrem táhnout. Pokud Ti Břitva bere na některém místě tváře dobře, tak podle toho si určuj náklony i na dalších částech tváře.
Přeji Ti aby jsi co nejdříve našel tu správnou cestu.
Zdravím Petr.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Wiking

Příspěvek od Wiking »

Zalezi to na mnoha faktorech. Neda se to rict tak, aby to sedelo na vsechny.
Ja jsem treba zacinal tak, ze jsem si koupil bagr, a nez jsem se zacal holit britvou, naucil jsem se holit bagrem.
(predtim jsem mel mnohobrity) Fakt je, ze pokozku tvare je treba "otuzit" tedy prejit na Britvu z mnohobritu je horsi, nez prejit z bagru. Tam uz je pokozka zvykla na ostri.
Taky je velmi dulezita priprava = napareni, popr umyti tvare teplou vodou, nechat pusobit penu alespon 3-4-5 minut a pak holit. Moje UPLNE PRVNI holeni Britvou byly takove, ze jsem jel 1 tah od kotlet dolu, a zbytek jsem dojel bagrem. Dalsi holeni jsem jel 2 tahy Britvou a zbytek bagrem. Nejsem fenomenalni talent, takze mi to trvalo asi pul roku, kdyz uz jsem se po holeni Britvou nemusel dojizdet bagrem. Opakuji: PUL ROKU!!
Nestydim se to rict verejne, nebot to uz je minulost :lol: . Kdo se zvladl holit Britvou v kratsim terminu, ten je borec a pred tim smekam klobouk.
Take pouziti kvalitni kosmetiky, tedy mydla a vody po holeni pomaha.. zvlaste ze zacatku, kdyz jsi nezkuseny bych doporucil nejakou mene agresivni kosmetiku, treba kyselina borita v barbusu je na podrazdene kuzi celkem peklo, a jako britevnik zacatecnik podrazdenou kuzi 100% mas.
Taky se nezkousej holit Britvou kazdy den, ale napr jen kazdy 2 nebo 3. Alespon ja osobne to nezvladam denni holeni Britvou, ale zase je hodne lidi tady co se Britvou holi denne, ty jsou totiz jeste vice zkusenejsi nez ja. Ja se holim Britvou teprve rok a neco.. to je celkem kratka doba..
Jsou to vsechno malickosti, ktere dohromady tvori jeden velky celek, kteremu ja rikam excelentni oholeni.
Chce to cas a vychytat mouchy.. jednou to prijde, neboj.
L.
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
serfik

Příspěvek od serfik »

Pravda je, že mám za sebou pár prvních pokusů tak je možná předčasné hodnotit, zkusím kvalitnější kosmetiku /díky Wikingovi/ a budu dělat trochu méně razantnější pokusy než ten poslední, kdy jsem se spíš "ořezal" než oholil :oops: napařování, rozdělání pěny si myslím, že už je v pohodě, jen mám prostě pocit, že ta břitva neklouže po tváři, ale tak zvláštně poskakuje a zasekává se. Možná to chce větší nástroj uvažuji o 7/8 8/8 /jak doporučil mistr mezi mistry PetrS/ a ideálně s klínovým výbrusem a to by bylo abych se neoholil. Jinak filozofie břitvy je opravdu nádherná, jsem rád že jsem do této komunity "zaplul" a už ji jen tak neopustím :lol: tak hodně hladkého holení přeje Serfik
Chester

Příspěvek od Chester »

serfik píše:...jen mám prostě pocit, že ta břitva neklouže po tváři, ale tak zvláštně poskakuje a zasekává se.
Přesně tenhle pocit mám taky. Ale od prvních holení se trošku změnil, myslím, že to je vážně o tom najít ten správný úhel a ještě se učit. Další možnost je, že jsem si omylem strhl ostří a nevím o tom, nebo potřebuju jinou břitvu. Kdo ví? :)
serfik

Příspěvek od serfik »

Tak hlásím výrazný pokrok, včerejší holení po dvou deckách bílého bylo "poprvé" příjemné. Nebylo to tak ani vínem jako že se mi povedlo vyškemrat od jednoho známého trochu glycerinového mýdla, takový hnědý gel, značka AMBER? A musím říct, že u mě to byl problém s mýdlem. Naprosto jiný pocit, žádné pálení, červená a podrážděná pokožka, prostě o 2 třídy skok nahoru. Barbus letí do koše a chci už jen kvalitní mýdla a kosmetiku. Naštěstí je na cestě zásilka od Wikinga, takže teď se těším dvojnásob. Paradoxně jsem se ani moc nenapařoval, jen jsem dal rychlou sprchu a hurá na to :lol: holení šlo obstojně, ale hlavně se mi zdálo, že břitva líp pracovala, změnil jsem i sklon a držel se pravidla PetraS "přilož celou břitvu včetně hřbetu, mírně odkloň a potáhni" :P výsledek byl dobrý jak po tak i proti srsti, nahoru to samozřejmě víc tahalo, ale myslím, že mi nakonec bude stačit břitva 6/8 případně 7/8, prostě těžší do hlavy. Jinak jsem trochu zápasil s místem pod nosem, tam jsem nevěděl jak břitvu natočit, jestli máte někdo někdo nějaký tip jak na to, budu rád. Už se těším, že to zas doroste, abych to fiknul :lol: PS: jinak po použití kolínský a kamence jsem měl trochu staženou pleť, někdo tady mluvil o kosmetice se zvláčňujícím efektem, jestli máte někdo tip budu za něj rád .... Serfik
Wiking

Příspěvek od Wiking »

To Amber je mydlo od firmy Colonel Conk.
Me na tom amber dost vadila ta silne padava pena... to aroma po gumovych medvidkach bych jeste bral, ale pena ktera mizi jak para nad hrncem tak to nebrat..
Fakt je ze glycerinovy mydla jsou OK.
V utery uz budes mit 1kg balik cisteho luxusu :-)
Tak jeste ty 3 dny musis vydrzet ;)
"Byt zarostly je zvireci. Oholeni je znakem vyssi civilizace." Orig.: "Alles Behaartsein ist tierisch. Die Rasur ist das Abzeichen höherer Zivilisation."Arthur Schopenhauer, nemecky filosof, (* 22.2.1788 - † 21.9. 1860)
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

GRATULUJI Serfiku,
od teď už to bude jenom lepší a lepší. :D

8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
relka

Příspěvek od relka »

Tak Tě vítám..další mezi mámi. :D
Nastal čas, kdy nové nevyhovující je nahrazováno starým osvědčeným.
Liqid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Liqid »

serfik píše:PS: jinak po použití kolínský a kamence jsem měl trochu staženou pleť, někdo tady mluvil o kosmetice se zvláčňujícím efektem, jestli máte někdo tip budu za něj rád .... Serfik
Mám podobný problém a nejlépe to řeší Nivea balzám po holení sensitive (s bílým víčkem) ;)
Carpe diem
Odpovědět

Zpět na „Techniky holení“