Brouseni ohnute cepele

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
Odpovědět
MachM

Brouseni ohnute cepele

Příspěvek od MachM »

Zdravim britevniky.

Mam postarsi britvu se znacne prohnutou cepeli vcetne ostri (odchylka spicka - pata 0.6 mm). (asi) plnoduty vybrus, ostri tloustky 0.12 - 0.18 mm, zuzujici se od spicky. Prvni pokus o vybrus dopadl pouzitelne, vlasovy test OK, ale holeni neni moc prijemne a hodil by se mi vysmaty tvar na propadle tvare - zatim skoro rovny brit.

Udelat vysmaty vybrus nejprve ubrousenim z vydute strany na sirokem brousku a potom vybrousit fazetky na uzkem kameni?

Pro rubriku "Takhle ne" prvni brouseni:

Brousil jsem klasicky, vyjma toho ze jsem pri brusnem pohybu soucasne prejizdel zlehka nehtem podel ostri, aby se dosahlo pokud mozno rovnomerneho obrusu. Z vydute strany jsem nehtem tlacil natolik, aby se ostri v miste pritlaku prohnulo a brit se pokud mozna zlehka dotknul kamene (tezko trefit a tady asi bude hlavni problem). Kamen sirka 50, delka britu 68. Kameny "co dum dal", bohuzel nejjemnejsi k dispozici je bridla, majici zretelne kremenne zily, vysledny grit cca 4 k. Davat ji na bok asi nema cenu, jelikoz tam se nejvic projevuji zily a hrubsi kameny mam jen dvouvrstve. Dokonceno nekolika tisici obtahu na remenu napnutem na padle (aby se omezil uber britu oproti provesenemu remenu) s tradicnim pajcem - predpokladam ze remen (sirka 45) se snadneji prizpusobi krivemu ostri, tudiz by mohl castecne nahradit hlavni brouseni... Castecne ano, ale je to neuveritelne zdlouhave a vysledek stejne nestoji za to. I kdyz jsem pri brouseni citil "prilepeni" k brousku, neslo o celou plochu naraz a rovnomernost tudiz neni dokonala a pri teto metode asi nikdy nebude.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Všechny cesty vedou do Říma, skutečně hladkých je pomálu.
Odpovědět

Zpět na „Techniky broušení na kameni“