Několik dotazů ...

Všeobecné dotazy na břitvy
Sokol

Několik dotazů ...

Příspěvek od Sokol »

Předně chci pozdravit všechny břitevníky, a poděkovat autorům webu a všem přispěvatelům za cenné rady!

Již delší dobu jsem pošilhával po holení břitvou, ale ta pravá chvíle nadešla minulý pátek, kdy jsem v bazaru narazil na krásný a cenově přijatelný kousek (149 Kč). Neodolal jsem, koupil jej a pak začal na webu hledat postupy jak se oholit a přitom nepodříznout. Asi třetí odkaz byl na tento web a už jsem z něj oči nespustil, dokud jsem všechno nenastudoval. Díky tohoto webu jsem si uvědomil, že vedle v domě bydlí 88letý bývalý holič. Ten mne hned v neděli zasvětil do dalších tajů holení břitvou a přitom jsem si i tu svou mohl nabrousit.

Dnes už mám za sebou třetí holení břitvou a musím říct, že je to paráda! Skutečně přeřízne volně visící vlas! Až jsem se tomu divil.

Spolu s břitvou se mi podařilo zakoupit i další věci. Zajímalo by mne, jestli mi k tomu někdo můžete říct více? Určitě by mne zajímalo např. stáří, resp. doba, kdy asi mohly být dané věci vyrobeny. Pod obrázky jsou další doplňující údaje.

Moc děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
PetrS
mentor

Re: Několik dotazů ...

Příspěvek od PetrS »

Ahoj Sokole,
vítám Tě mezi Břitevníky. První co musím dodat - máš to ale štěstí :D a zároveň pogratulovat.
Mít zájem o holení Břitvou a zároveň mít souseda, zkušeného profi holiče. Zakoupit pravé Solingenské holičské nůžky, k tomu krásný lepený Coti kámen, sadu obtahováků a k tomu ještě zachovalou Břitvu. Už to vše je paráda. Podle Tvého popisu přeříznutí visícího vlasu je jasné, že se Ti podařílo velmi dobře nabrousit Břitvu a na Tvoji spokojenosti s holením Břitvou má také určitě velký podíl pan Holič. Prostě mnoho štěstí najednou.
Gratuluji a zdravím, Petr.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Sokol

Příspěvek od Sokol »

Moc děkuji. Velkou zásluhu má na tom i tento web! A to myslím zcela upřímně.

Takže Coti kámen? Mohl bych se o něm dozvědět něco více?

PS: S panem Holičem jsem se dnes potkal. Říkám mu, že se holím Břitvou, ale že to ještě na "některých" místech není ono. Pousmál se, pohladil mne po holičsku po tváři se slovy: "To přijde..." Bylo by vidět, že má z toho taky radost.
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Možná by bylo moc fajn, kdyby jsi mohl pana Holiče vzít aspoň na chvilku do světa zdejších Břitevníků aby viděl, že jeho svět pokračuje a nezanikl s minulou generací. Vzít sebou noťas a jen tak pro radost mu ukázat pár stránek o Břitvách a lidech kolem nich. Aby viděl že i letité břivy se dnes mezi námi vyskytují. Třeba se od něj dozvíš holičská moudra nasbíraná za celý jeho život, která neměl komu předat.
Vše co jsme se naučili má hodnotu jen tehdy, když to někomu předáme pro další pokračování.....
8-)
Radyx
admin

Příspěvek od Radyx »

Sokol píše:...
Takže Coti kámen? Mohl bych se o něm dozvědět něco více?
...
Vítám Tě Sokole, informace ke kameni najdeš tady:viewtopic.php?f=10&t=155
Qarter

Příspěvek od Qarter »

Páni Břitevníci,nemáte někdo fotky břitu jak vypadá PŘED A PO oholení?Strašně by mě zajímalo,co s takovou dobře obtaženou Břitvou udělá jedno oholení!A určitě by bylo zajímavé vidět ostří i PŘED obtažením.Čili shrnuji-ostří před obtažením,po obtažení a po oholení!Doufám,že ze sebe nedělám pitomce a že už to tu někde na foru není :oops: .Ale nepamatuji se že bych toto srovnání někde zahlédl.
irenko
mistr brusič

Příspěvek od irenko »

tiež som na to zvedavý,
idem sa holiť, tak skúsim niečo zo svojim "hračkárskym" mikroskopom z lídlu vyšpehovať
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
irenko
mistr brusič

Příspěvek od irenko »

vybavenie čo mám plne postačuje na brúsenie, ale na nejakú dokumentáciu je to slabota :cry:
na koniec sa mi podarilo len pomocou spodného osvetlenia toto:
zväčšenie 350 x

pred obťahovaním na remeni vidno po celej fazetke takéto zúbky s určitým náznakom pravidelnosti
a_pred remenom 350 x.jpg
po obtiahnutí na remeni sa zúbky stali rovnomernejšie
b_po remeni 350 x.jpg
po holení vyzerá hrana fazetky strašidelne :o
po holeni.jpg
po holeni_b.jpg
tak čo na to hovoríte kolegovia?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
,,Neexistuje správne a nesprávne oholeníe."
PetrS
mentor

Příspěvek od PetrS »

Já to říkám furt - mikroskopování je na kebuli :lol:
Přesně takto to začíná - "jenom se podívám, však na tom nic není" a pak už se v tom jede.
Tomo

Příspěvek od Tomo »

Velmi zaujimave a poucne!

vidno realne, ze pri obtiahnuti sa ostrie vyrovna. Je zrejme, ako je priprava britvy pred holenim dolezita.
Odpovědět

Zpět na „Břitvy“