Začátkem roku jsem psal zde viewtopic.php?f=37&t=421&p=5023&hilit=% ... avka#p5023 o tom, že i břitva na první pohled odepsaná se dá ještě použít pro holení. Břitvou jsem se párkrát oholil a odložil ji mezi ostatní. Věděl jsem že by měla být skladována odděleně kvůli celuloidovým střenkám a v otevřeném stavu ale říkal jsem si že se pře nemůže nic tak zlého stát a že to do roka nějak vyřeším. Na podzim před srazem jsem vybíral co bych tak mohl vzít sebou a narazil na Šumavku. Otevřel jsem ji a byl to šok . To co provedly ty střenky s čepelí jsem nečekal ani v nejtemnějších břitevnických hororech , ostatně podívejte se sami.
Tímto varuji všechny kdo máte ve sbírce takový výtvor chemikův, skladovat v otevřeném stavu a v karanténě!!!
Celuloid aneb jedna ze slojí břitevnického pekla
Celuloid aneb jedna ze slojí břitevnického pekla
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Re: Celuloid aneb jedna ze slojí břitevnického pekla
Ještě pár fotek devastace z mikroskopu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Varovani samozrejme nezpochybnuju, jenom bych chtel podotknout, ze tyhle strenky pravdepodobne nebudou celuloid, ale acetat celulozy.
Dík za upřesnění, není mě snad nic vzdálenější než chemie .
Na zahraničních fórech se vyskytuje varování před celuloidem a můžeme to tedy rozšířit i o jeho klony.
Na zahraničních fórech se vyskytuje varování před celuloidem a můžeme to tedy rozšířit i o jeho klony.
Uplne stejne vypada jeden muj F. Herder, ktereho jsem vcera vytahnul z krabicky. Maji pravdu pane, je to peklo. Rikal jsem si, jestli by par vrstev bezbarveho laku na nehty nepomohlo, ale asi to nestoji za to. A takove to jsou pekne strenky...
Taky nejsem chemik, ale jestli jsem si dobre vsimnul, tak Artifex ano (?), mozna by moh upresnit a doplnit.Radyx píše:Dík za upřesnění, není mě snad nic vzdálenější než chemie .
Co vim ja z praxe, tak celuloid (nitrat celulozy mekcenej kafrem, prumyslova vyroba od cca 1885) samozrejme takovyhle poskozeni muze udelat taky (pri jeho rozkladu se uvolnuje kyselina dusicna), ale sam o sobe uz by dneska takhle hezky nevypadal, starne pomerne rychle. Acetat celulozy (ziskavanej pomoci anhydridu kyseliny octovy, prumyslova vyroba po 1. sv. valce) se rozklada pomalejc, i starsi vyrobky muzou jeste vypadat takhle pekne s leskem, ale pri jeho starnuti (rozkladu) se uvolnuje pro zmenu pomerne koncentrovana kyselina octova.
Charakteristickou vlastnosti celuloidove hniloby je lokalizovana koroze, casto jsou postizena jen mista pod urcitymi barevnymi fleky.
No právě Sparqu, i ta Šumavka mi celkově přirostla k srdci, nezbroušený hřbet, krásné smrčky na střence a taková devastace.sparq píše:...A takove to jsou pekne strenky...
To je další věc co mě překvapila, že poškození není rovnoměrné ale je poměrně lokalizované, viz. fotka části ostří které zůstalo netknuté! Rovněž není symetrické z pravé a levé strany čepele.sparq píše:... lokalizovana koroze, casto jsou postizena jen mista pod urcitymi barevnymi fleky.
Když jsem jednou zapomněl v octu 150roků staré rezavé kované hřebíky tak jsem už nenašel, ten ocet je prostě rozložil! To by vysvětlovalo tu překvapující hloubku poškození.zbynek píše:... se uvolnuje pro zmenu pomerne koncentrovana kyselina octova
Jeste se zeptam. Cim jste ty britvy konzervovali? Dekuji.
Pouzil jsem heavy duty matros - Boeshield T9. Proti hnilobe ale nic nema sanci.