.. pokračování.. Nože z Lidlu – broušení.
Matsunaga King 6.000, Je vidět, že lepší - jemnější povrch udělá Naniwa SS 3.000 (předchozí strana)
Naniwa Prof. 10.000
Naniwa SS 12.000
Finál nabroušeno.
Broušení nožů
Re: Broušení nožů
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) FerencH dne 28 kvě 2022, 17:19, celkem upraveno 1 x.
Re: Broušení nožů
NÁDHERA - DOKONALÁ SÉRIE DETAILNÍCH FOTEK JAK POSTUPJUE BROUŠENÍ NOŽE.
Brusiči nožů by uvítali, kdyby se mohli tak detailně podívat co kameny dokáží a jak zpracovávají povrch oceli.
Brousím nože upevněné v otočném držáku a nastaveným úhlem fazety a pouze převracím nůž a tak mám obě fazety po celé délce čepele v jednom úhlu, ale to je jen rozdíl ve vedení nože po kameni. Skutečně důležité je, jaké bude výsledné ostří a to je na těch fotkách úplně dokonale vidět.
Ještě bych uvedl, že nůž se používá na
a) řezání
b) krájení
Čím vyšší je ostrost vytvořená na jemnějším kameni, tím vyšší je schopnost krájet, ale je nižší řezivost nože a naopak.
Uvedu příklad KRÁJENÍ:
Pracuji s kůží silnou cca 4,5mm a potřebuji ukrojit pás. Musím postavit ostří kolmo proti tloušťce kůže a tlakem oddělit dlouhý pás. Žádné pohyby jako je řezání (např. pilkou), ale pouze přímý tlak kupředu. Na to potřebuji maximální jemnost ostří a dokonale hladký povrch, jinak to neutlačím a kůže se sevře a dál nůž nepustí a doslova ho ubrzdí.
Příklad ŘEZÁNÍ:
Mám krásný šál vepřové pečeně a potřebuji nařezat (používá se slovo krájet, ale není správné) tenklé plátky.
Vezmu sobě dlouhý a vysoký nůž odblaňovač. Je tvarově podobný jako KDS špalkový, jen má velmi slabý materiál čepele. Moderní odblaňovače jsou stavěné na styl koželužních nožů s rukojetí nad čepelí. A tady právě potřebuji hlavně řezivost a tak jej mám nabroušený na nižší zrnitost kamene aby zůstaly zachované ty mikro zoubky pro řezání. Díky délce nože pak stačí nasadit u rukojeti na maso a jedním nebo jeden a půl tahem uříznu celý úzký plátek bez potřeby maso polomrazit. Použití ocílky je v tomto případě poněkud sporné, protože mi sice srovná ostří, ale zároveň zahladí zoubky. Proto používám jen ocílku s úplně hladkým povrchem.
Plně doporučuji si nabrousit dva nože - jeden na hladko a druhý na drsnějí břit a vyzkoušet rozdíl na mase řezání a pak na něčem co se musí krájet přímým tlakem.
Brusiči nožů by uvítali, kdyby se mohli tak detailně podívat co kameny dokáží a jak zpracovávají povrch oceli.
Brousím nože upevněné v otočném držáku a nastaveným úhlem fazety a pouze převracím nůž a tak mám obě fazety po celé délce čepele v jednom úhlu, ale to je jen rozdíl ve vedení nože po kameni. Skutečně důležité je, jaké bude výsledné ostří a to je na těch fotkách úplně dokonale vidět.
Ještě bych uvedl, že nůž se používá na
a) řezání
b) krájení
Čím vyšší je ostrost vytvořená na jemnějším kameni, tím vyšší je schopnost krájet, ale je nižší řezivost nože a naopak.
Uvedu příklad KRÁJENÍ:
Pracuji s kůží silnou cca 4,5mm a potřebuji ukrojit pás. Musím postavit ostří kolmo proti tloušťce kůže a tlakem oddělit dlouhý pás. Žádné pohyby jako je řezání (např. pilkou), ale pouze přímý tlak kupředu. Na to potřebuji maximální jemnost ostří a dokonale hladký povrch, jinak to neutlačím a kůže se sevře a dál nůž nepustí a doslova ho ubrzdí.
Příklad ŘEZÁNÍ:
Mám krásný šál vepřové pečeně a potřebuji nařezat (používá se slovo krájet, ale není správné) tenklé plátky.
Vezmu sobě dlouhý a vysoký nůž odblaňovač. Je tvarově podobný jako KDS špalkový, jen má velmi slabý materiál čepele. Moderní odblaňovače jsou stavěné na styl koželužních nožů s rukojetí nad čepelí. A tady právě potřebuji hlavně řezivost a tak jej mám nabroušený na nižší zrnitost kamene aby zůstaly zachované ty mikro zoubky pro řezání. Díky délce nože pak stačí nasadit u rukojeti na maso a jedním nebo jeden a půl tahem uříznu celý úzký plátek bez potřeby maso polomrazit. Použití ocílky je v tomto případě poněkud sporné, protože mi sice srovná ostří, ale zároveň zahladí zoubky. Proto používám jen ocílku s úplně hladkým povrchem.
Plně doporučuji si nabrousit dva nože - jeden na hladko a druhý na drsnějí břit a vyzkoušet rozdíl na mase řezání a pak na něčem co se musí krájet přímým tlakem.
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Re: Broušení nožů
Jedna z možností jak jednoduše nabrousit nůž bez hlubších vědomostí a drahých udělátek.