Technika broušení břitev

...kterak správně vymodelovati správné ostří pomocí kamene.
Odpovědět
dub
Příspěvky: 69
Registrován: 05 bře 2010, 21:26
Bydliště: Litoměřice

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od dub »

Video je super, jen bych plnotučné mléko nahradil mlékem kondenzovaným. Má větší hustotu a fazetka bude mít více lesku ;)
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4418
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od PetrS »

Domnívám se, že na tento styl broušení by velmi dobře vyhovovala tato Dáma:
Thiers-Issard Silverwing II Limited Edition Straight Razor Ram Horn French Nose
Je to též taková prostá čepel a reprezentovaný způsob broušení by ji určitě zušlechtil...
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Uživatelský avatar
FerencH
Příspěvky: 448
Registrován: 20 zář 2018, 07:11
Bydliště: Týn nad Vltavou

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od FerencH »

To je teda síla. Nechť si na Youtube dá co chce.
Mě toto fórum dalo hodně. A výsledky si ověřuji pod mikroskopem.
...
I starší Dámy a zkroucené dávám prvně jemně na 1k.. pak dle výsledků i zpět kolem 300 grit a pak zpět na 1k atd. Ale takhle surově?
Mléko či kyšku už vůbec ne, zasr.. si kameny. Té jeho Břitvy je mi líto. Asi to chlapik dokáže dotáhnout do finále, ale chudák holka "vláčaná po chodníku".. se bránit neumí. F
Hernia11
Příspěvky: 63
Registrován: 28 pro 2023, 06:30
Bydliště: Bratislava

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od Hernia11 »

Zdravim vsetkych. Rad by som sa predstavil. Som tu novy a volam sa Jozef. Holenie ma nadchlo cca 3 mesiace dozadu a zacal som zhanat informacie okolo toho. Kupil som par britiev a zistil, ze ich treba mat aj nabrusene. Vo vacsine ked si clovek kupi cez internet aj drahsiu britvu, ktoru predajca ani nevybalil z krabice, ale iba sprostredkoval predaj a pride tupa britva. Zacal som si kupovat kamene a studovat techniky brusenia, ako tu na fore, tak nejake rady som dostal a po vacsine pouzivam sedliacky rozum a intuiciu. No bez skusenosti to nestaci. Tak chcem poprosit o radu pre zaciatocnika, i ked sa mi uz podarilo nabrusit si svojich 5 britiev k spokojnosti k tomu, aby rezali vlas. Berem to ako stastie zaciatocnika. No samozrejme pokukoval som po dalsich britvach, ktere ma oslovili. No ani som nebol prekvapeny, ked som si ju pozrel pod mikroskopom a..... polovica britvy tupa a spicka este aj zo zubami.
Tu som narazil na moje neskusenosti a pochybnosti ako ju nabrusit a nepokazit ju.
V kratkosti popisem stav: chrbat britvy je v rovine, aj fazeta vyzera rovnomerna po celej dlzke z obidvoch stran. Problem je, ze mam pocit, ze samotna cepel s ostrim je mierne do luku. Na konkavnej strane sa mi podarilo vytvorit fazetu na spicke a tak isto aj pri krku britvy. Problem je stred konkavnej strany, kde je fazeta iba jemne naznacena. Pomer fazety v strede je 1/4 z jej vysky. Druha strana cepele konvexna strana tam sa mi podarilo fazetu relativne vyrovnat. To bolo lahsie. Stacil vacsi pritlak po krajoch.
Otazkou je ako vytvorit fazetu v konkavnej strane tak, aby to bolo pripravene na nabrusenie ostria?
Toto vsetko som robil zatial na kameni 320 shapton. Dalej som nepokracoval. Budem vdacny za radu a usmernenie.
PS: mam kamene od 320 az po 30000 shapton. Aj mikroskop s 200x zvacsenim, kde si vsetko kontrolujem.
Jozef
ater
mistr brusič
Příspěvky: 832
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od ater »

@Hernia11: To vypadá na křivou břitvu a nebo křivě vybroušenou. Pokud to není moc tak budeš mít sice fazetku různě vysokou, ale roviny fazetky se protnou a pak je to v pohodě. Když budeš na Shapton kameni cca #1500 nebo #2000 tak by ti měla břitva po celé délce řezat vlas. Nebude to při dotyku vlasu jako když je břitva z kamene cca 10k, ale musíš břitvou táhnout. Pokud vlas řezat nebude v problémovém místě tak se roviny fazetky neprotkly. A pak je několik možností jak hodně křivou břitvu nabrousit:

1. V místě kde je nízká fazetka prstem přitlačíš při broušení takže budeš brousit i toto místo - toto je asi nejčastější metoda, je pak potřeba dělat X tahy na řemeni abys obtahoval i toto místo.

2. Na hrubém kameni hodně ubrousit aby hřbet i ostří byla rovina co se všude dotýká kamene - hlavní nevýhodou je, že ti vyjedou velké plochy na hřbetu (pokud nepáskuješ) i na ostří a snížíš výšku břitvy a často nerovnoměrně, výsledek bude vypadat jako hodně "vybroušená" břitva, takže pokud jde o nějaký historický kousek a nechceš jí moc znehodnotit tak toto rozhodně nedělej.

3. Dělat hodně X tahy na kameni - časem povede k tomu že bude břitva mít různou výšku v různých místech, nejčastěji u hlavy

4. Udělat z břitvy vysmátou břitvu - dost velký zásah

5. Brousit na úzkých kamenech - znásobí se ti doba broušení, po hodně broušeních bude břitva zamračená, obtahování na řemeni nikdy není ideální, chce to úzký řemen a X tahy.

Skoro žádná břitva není ideální, ale hodně křivá břitva není moc vhodná na učení se brousit. Výsledek broušení není u křivé břitvy skoro nikdy super. Takže nejlepší je nekupovat křivé břitvy. Tuto břitvu spíš odlož a nech jí na sraz v květnu, kde ti víc lidí poradí co s ní dál.
Hernia11
Příspěvky: 63
Registrován: 28 pro 2023, 06:30
Bydliště: Bratislava

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od Hernia11 »

Dakujem @ater za rady. Zvolil som bod 1. s kontrolovanym pritlakom a stale sledoval fazetu, aby som nepokazil krasnu britvu. Ziadna historicka, ale fungl nova edicia 7/8 Boker. Bola napolovicu nabrusena a spicky sa ani nedotkli a este k tomu aj zubky som nasiel. Pomalicky som brusil a sledoval ci fazeta je rovnomerne tvorena k ostriu a aby sa stretli obidve strany.
Takto s cielenym pritlakom som pokracoval az na shapton 30000 a zacal skusat krajat vlas. Ak uz isiel po celej dlzke tak som presiel na remen. Tiez az dovtedy kym to s vlasom islo lahucko.
Nakoniec fazeta na chrbate sa az tak moc nezbrusila a navyse je rovnomerne siroka.
Holenie bolo skvele doprevadzanim uzasneho pocitu , ze som si ju nabrusil sam.
Kupil som si dalsiu ediciu Boker tentokrat este vacsiu 8/8 a ocakaval rovnaku pracu, ale na pocudovanie tato bola nabrusena rovnomerne.
S tou paskou som rozmyslal, ze to vyskusam natrenovat v roznych kombinaciach na gold dolarovke aky to bude mat dopad na geometriu a samotne ostrie.
Do maja dost casu na trening.
Este raz vdaka za rady.
Jozef
ater
mistr brusič
Příspěvky: 832
Registrován: 10 lis 2011, 22:39

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od ater »

@Hernia11: Novodobé Boker kolísají v kvalitě, některé jsou geometricky bez chyby, jiné trochu horší, ještě jsem neviděl takovou co by nešla nabrousit, ale je to opruz.
Na funkci břitvy páska nemá moc vliv, je skoro jedno jestli jí používáš nebo ne. Správnější je pásku nepoužívat, nemění se s životem břitvy úhel broušení a pokud obtahuješ na pádle tak pořád stejný úhel. Na hrubých kamenech (pod #1000) je dobré pásku používat, protože to ti hrozí že ubrousíš hodně ze hřbetu břitvy. Mě přijde broušení s páskou jednoduší takže jí nepoužívám jen na nihon kamisori a pokud potřebuju srovnat hřbet u břitvy evropského stylu. S páskou není potřeba tolik dávat pozor na přítlak v místě dotyku hřbetu s kamenem, ideální je malý přítlak aby se páska co nejpomaleji ubrušovala. U páskování ale pozor na čistotu pásky, jak je na nich lepidlo tak se na ně rád z boku chytá bordel a to pak dělá problémy na kamenech. Je potřeba pásku měnit při přechodu na jemnější kamen a nalepit bez bublin atp. aby ti páska všude přidala na hřbetu stejně.
Gold dolar mají velký rozptyl v tom co koupíš, ideální je si někde vybrat co nejrovnější, často u nich musíš hřbet srovnat a upravit stabilizátor.
Hernia11
Příspěvky: 63
Registrován: 28 pro 2023, 06:30
Bydliště: Bratislava

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od Hernia11 »

Zdravim Britevnikov, chcem sa podelit o skusenost a zaroven o Vas nazor ohladom ostria. Zistil som, ze po nabruseni britvy ( ci uz kvalitnej, alebo menej kvalitnej) az po kamen shapton 30k, ma skvele ostrie, ktore je zaroven aj velmi krehke a male nedopatrenie pri holeni ci cisteni rychlejsie sa mi opotrebuva ako pri nabruseni britvy do shapton 16k. Vyskusal som niekolko britiev brusit do 16k a niektore az do 30k. Britva mi sice reze vlas uz na 8k ale pokracoval som dalej. Britvy do 16k su skvele tiez na holenie, ale mam pocit ze to ostrie vydrzi o nieco dlhsie.
Mate s tymto skusenost?
Zdravi hernia
Uživatelský avatar
PetrS
mentor
Příspěvky: 4418
Registrován: 14 lis 2008, 19:29
Bydliště: Česká Lípa

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od PetrS »

Ahoj hernia,

čím vyšší úroveň nabroušení, tím citlivější je ostří na používání při holení. Výhodou vyššího ostření je, že pak stačí Břitvou po tváři pouze posunovat. Vůbec žádný přítlak a totéž platí i při obtahování. Všechno jenom ZLEHOUNKA. Pak Ti vydrží ostří hodně dlouho. Taky záleží na úhlu náklonu čepele. Čím ostřejší Břitva, tím ostřejší úhel pro holení. Přilož Břitvu naplocho na tvář a jen malinko odkloň hřbet čepele od pokožky a pak bez jakéhokoliv přítlaku zlehounka sundávej pěnu. Uvidíš, že vousy půjdou zároveň s tou pěnou a ani nebudeš cítit, že je krájíš. Tupý úhel rychle spotřebovává to jemné ostří protože místo aby vousy krájel, tak je seškrabává jako žiletka nebo škrabka. Obojí je broušeno na krátký a tupý úhel aby vydržel ten škrábací efekt při kterém se sice sundávají vousy, ale ostří se doslova odírá.
Další výhodou ostrého úhlu náklonu je méně poškozená a podřená pokožka. Po oholení a nanešení vody po holení to prakticky vůbec napálí i když je to silná lihová voda.
Trošku si ty náklony vyzkoušej a uvidíš, že budeš spokojený.
8-)
Břitva je jako život - dokud máš pevnou ruku, nemusíš mít obavy.
Hernia11
Příspěvky: 63
Registrován: 28 pro 2023, 06:30
Bydliště: Bratislava

Re: Technika broušení břitev

Příspěvek od Hernia11 »

Ahoj Petr, dakujem za rady. Tak dnes rano som sa do toho pustil. Snazil som sa zlahka, niekde to islo a niektore miesta tazsie udrzat ostry uhol. Ale.... na pocudovanie bralo fuzy i ked som mal pocit ze nic som nebral. Trvalo mi to dlhsie holenie ako inokedy. Viac krat som musel napenit, lebo niektore miesta nebrali ( som stihly).
Musim povedat ze lepsi pocit po holeni i ked nie tak dokonale, ako ked pritlacim. To chce skusat a skusat. Testom bolo po holeni si dat na tvar klasicku alpu z chladnicky co vzdy bolo intenzivny pocit, tak teraz 50% z toho.
Britvu som otestoval na vlase pred a po holeni a rovnoko reze vlas, ako pred holenim.
Takze mozem smelo brusit az do 30k.
No je to umenie nabrust britvu, ale vidim ze este vacsie umenie je udrzat a starat sa o brit.
Srdecna vdaka Petr.
Hernia
Odpovědět

Zpět na „Techniky broušení na kameni“